""Kallis sa oled kosunud" šokeeriv lõpp!"

"Mis juhtus? Treener Erik Orguga tüli norinud kaalusaate osaleja võttis hoopis juurde"

""Kallis, sa oled kosunud" kaalulangetaja Angelika: hamburgeris on ka tervislikke asju — näiteks salat!"

Need kolm episoodi ja kolm pealkirja räägivad pigem treeneri ja tervisliku toitumise kohast nõu andva koka kui ülekaalulise saatessemineja kahjuks. Eks ikka seepärast, et mida või keda näeme me selles võrrandis ühise nimetajana? Treener Erik Orgu ja tervisliku toitumise kohast nõu andev peakokk Angelica Udeküll näiliselt küll lendavad entusiastlikult saatesse tulnud ülekaalulisele heade soovitustega peale. Motivatsioon on kõrgel ja tahtmine suur, ent saate lõpuks on paks ikka paks.

Tuuakse välja veidraid tsitaate osalejate endi suust ja rõhutatakse saatest abi saama tulnud inimeste negatiivset suhtumist kaalulangusesse, nende saamatust, tahtmatust, nõrkust, lausa ülbust. Eelmisel hooajal vaatasid meile vastu positiivsete näidetega saated, kaotati kümneid kilosid, saavutati sportlikum vorm ja jõuti tervislikumale elule palju lähemale.

Praegusel juhul on kolm kolmest osalejast sisuliselt põrunud, musklis Orgu ja veetlev Uudeküll säravad ekraanidel edasi. Tahtmatult tekib Telehundi peas küsimus, miks selles olukorras saates osalevaid tavainimesi materdatakse. Näidatakse igat rasvarulli, suitsumahvi ja burksiampsu. Keda taoline saateformaat tegelikult aitab? Treener ja nõuandja, kellel populaarses teleprojektis juba kolmas klient eesmärgist isegi murdosa saavutada ei suuda, jätavad endast paratamatult ise saamatu ja tahtejõuetu mulje. Inimesed, kel ilmselgelt on puudulikud teadmised nii spordist kui ka toitumisest, on tulnud saatesse abi otsima, seda nad ei saa ning lõppude lõpuks tembeldatakse nad ka lodevateks vaaladeks.

Siit saab televaataja enda jaoks ise järeldused teha, kas kaalusaates paksuks jäänud paks on see kõige suurem luuser, või tuleks musklimäel ja salatikrõbistajal ehk endal peeglisse vaadata?