Tom Cruise, kes on ka üks filmi produtsentidest, kuulub Saientoloogia Kirikusse, mida Saksamaa valitsus ei tunnista religioosse organisatsioonina, kirjutab CNN. Berliin ütleb, et religiooni maski taha varjatakse seal lihtsalt raha kogumist. Saientoloogid eitavad süüdistust.

See otsus sai United Artists Entertainment’i produtsendi Paula Wagneri terava kriitika osaliseks. Wagner ütles, et Cruise’i „isiklikud uskumustel ei ole midagi pistmist filmi sisu ega teemadega”.

Näitleja kehastab ooberst Claus von Stauffenbergi, kes juhtis edutut katset mõrvata natside juht 1944. aastal portfelli peidetud pommiga.

Saksamaa kaitseministeeriumi esindaja Harald Kammerbauer ütles, et filmitegijaid „ei lubata teha filmivõtteid Saksamaa sõjaväele kuuluvates paikades, kui krahv Stauffenbergi mängib Tom Cruise, kes on avalikult väitnud, et on saientoloogide sekti liige.”

„Üldiselt tunneb Bundeswehr (saksa kaitsevägi) erilist huvi 1944. aasta 20. juuli sündmuste ja Stauffenbergi isiku tõsise ja autentse kujutamise vastu,” ütles Kammerbauer.

Stauffenberg vastustas seda, kuidas natsid juutidega ümber käisid ning paigutas Hitleri „Hundipesa” peakorteris ta laua alla portfelli peidetud pommi. Pomm lõhkes, kuid vaid haavas füürerit.

2008. aastal valmiva filmi režissöör on Bryan Singer ja üks staaridest Kenneth Branagh. Selle nimi on Valküür, sest Hitleri vastu kavandatud vandenõu koodnimi oli Operatsioon Valküür.

Filmitegijatele pakub ilmselt peamist huvi Berliinis, kaitseministeeriumis paiknev „Bendlerblocki” memoriaalkompleks, kus Stauffenberg ja teised konspiraatorid oma plaane haudusid ja kus ta ka oma lähimate kaaslastega hukati.

Kammerbauer ütles, et ministeerium ei ole produtsentidelt ametlikku palvet filmimiseks saanud.

Ehkki Wagner ei maininud ühtegi kindlat kohta, ütles ta: „Me usume, et Saksamaa on ainus paik, kus me saame seda lugu tõepäraselt kujutada.”