"Sellistel tähtpäevadel saame aru, kui tugevad me väikese rahvana oleme. Meil on ju näiteks viis olümpiavõitjat, kolm Grammy auhinda, kaks Eurovisiooni võitjat ja üks Arvo Pärt," ütleb toimetaja-saatejuht Karmel Killandi.

Saatepäev algab kell 6.55 otseülekandega lipu heiskamiselt Toompeal, kus meie riigilipu heiskavad just need noored, kes on 25-aastased – sama vanad kui Eesti taasiseseisvus. "Kui hakkasin selle päeva ja nende ülekannetega tööle, tuli mulle kohe meelde, kuidas me tegime Ilmar Raagi filmi "August 1991" ja seal osalevad inimesed, kes päriselt Eestit neil aegadel kaitsesid. Seega mulle jättis eriti sügava mulje, kuidas nad kõigega riskides olid valmis Eestit kaitsma," räägib saatejuht Anu Välba.

Täistundidel annavad esmakordselt intervjuu kõik Eesti senised kaheksa peaministrit, rääkides, mis nende valitsemisajal huvitavat juhtus. Eesti lugu jutustavad eksklusiivselt ETV-le Edgar Savisaar, Tiit Vähi, Mart Laar, Andres Tarand, Mart Siimann, Siim Kallas, Juhan Parts ja Andrus Ansip.

"Olen õnnelik, et sain kohtuda seniste Eesti peaministriga, see on kindlasti minu telekarjääri üks tipp-hetki. Eriti rõõmsaks teeb mind see, et ta nad on kõik jätkuvalt aktiivsed ja rääkisid oma ametiajast avameelseid lugusid. Näiteks seda, miks Savisaar Eesti iseseisvuse taastamise hetkel rõõmus ei olnud, kuidas Tiit Vähi Venemaa peaministriga viina võttis või mida Mart Laar Savisaare pildi pihta tulistamisest mäletab. Seda nad kõike oma sõnadega räägivad," heidab Marko Reikop ekraanile jõudvatele intervjuudele valgust.

Saatepäev on lisaks meenutustele täis ka muusikat. Kell 10.00 algavas saates "Suvenaabrid" kostitavad vaatajaid Eesti ja Läti koorid, kell 16.25 aga toob ETV otse Toompealt ekraanile kontserdi "Ei ole üksi ükski maa", kus esinevad Maarja, Ivo Linna, Tanel Padar, Singer-Vinger jpt.

Eesti iseseisvuse taastamisel on märgiline roll 20. Augusti Klubil. Nende ja Riigikogu pidulikust istungist teeb ETV otseülekande kell 12.20.

Kell 18.20 lähvad kaamerad otsepildis Kadriorgu ning toovad vaatajateni intervjuud ja lood Eesti muutumisest 25 aasta jooksul. Need lood on inimeste lood nii Tallinnast kui ka mujalt Eestist.

Kell 19.00 kannab ETV üle president Toomas Hendrik Ilvese kõne. "Presidendi vastuvõtul küsitleme inimesi, kellel on Eesti eduloos oma osa," selgitab Karmel Killandi. "Oma meeskonnaga panime ülekande lõppu kokku ka videolõigu, kus on Eesti 25 aasta 25 suurimat saavutust ja meeldejäävamat hetke. Neid hetki oli väga raske valida, sest tegelikult vääriks ära märkimist täpselt poole rohkem fakte. Aga lõik mis kokku tõesti erakordne ja uskumatult äge. Eestlased on ikka tegijad!" ütleb Anu Välba.

Kell 21.30 uurib Indrek Treufeldt saates "Täna 25 aastat tagasi", mis toimus saatuslikul kolmel päeval aastal 1991 ning intervjueerib Marju Lauristini, Tunne Kelamit ja Edgar Savisaart. "Eesti taasiseseisvumise lugu näib tagantjärele lihtne – ikaldunud riigipööre Moskvas andis võimaluse. Sündmuste järjestikune või kronoloogiline käsitlus pole enam kõige põnevam. Pigem inspireerib nüüd hoopis 25 aasta taguste olude kirjeldus ja analüüs. Saate pealkiri viitab Valdo Pandile ja tema legendaarsele sarjale. Pant võttis vastutuse olla suure osa saatest ise kaamera ees. Aga tehnoloogia on muutunud. Erinevalt Pandist liigub seekordne "Täna 25 aastat tagasi" eri keskkondades," selgitab Treufeldt. "Säärast saadet teha on minu jaoks suur au ja väljakutse. Pandi moodi ei saa saadet teha keegi. Aga saab teha kummarduse tema suunas ja mõelda, et teleajakirjanduse roll on võtta ette ka ajaloolised muutused," lisab ta.

Pidulikule saatepäevale paneb punkti kell 22.15 ekraanile jõudev saade "Parimad merelaulud 2016".