Albin Strutzkin oli Pirita Kaunistamise Seltsi esimees ja Eesti koorilaulu edendaja ning seisis Pirita kloostri restaureerimise ja hoidmise eest. Samuti oli ta suur koorilaulu aktivist ja seda geeni kandis edasi ka tütar Aino Strutzkin, kes oli Eesti Raadio toimetaja ja kogus rahvalaule. Peale seda, kui Aino isa maja võeti nõukogude võimu poolt ära, elas tütar Pirital, isa kodu hoovis. Ta elas väga kesistes tingimustes kuni oma surmani. Ainult väga vähesed olid teadlikud sellest, et halbades tingimustes elav vanaproua on tegelikult suure varanduse omanik. Ta kinkis suure krundi Tallinna ühes kalleimas piirkonnas, Roosikrantsi tänaval, Eesti kooriühingule. Kuid mis sai teiste kruntidega?

"Ühel hetkel tuli telefonikõne Ainolt, kes ütles, et tule haiglasse. Läksin haiglasse, kuhu oli kohale kutsutud ka notar. Aino väitis, et tuleb üks operatsioon ja ta ei pruugi sellest välja tulla ning et ta on Roosikrantsi kinnistu suhtes päranduse ära teinud, aga Pirita oma tahab ta pärandada mulle. See oli meeldiv üllatus," ütles Kööp.

Kööp väitis kohtus, et ta oli Ainole ennetähtaegselt maksnud 4 miljonit krooni sularahas. Ainot ennast sellel hetkel enam tunnistamas ei olnud. Tallinna Linnavalitsuse ametnikud ja juristid kinnitasid Katrin Lustile, et Ainol ei olnud surmahetkel 4 miljonit krooni ja samuti pole nad Aino nimele saanud ka hiljem ühtegi senti.

Kuhu siis kadus 4 miljonit krooni sularahas, ehk umbes 300 000 eurot, mille kohta Aare andis kohtus vande all tunnistusi ja mille kohta tõi isegi tõendi?

Kööp väitis, et aluseks oli testament ja kõik mis sealt järgi tuli, oli teine teema. Tallinna Linnavalitsusest ja Notarikojast öeldi Katrin Lustile, et testamenti ei tehtud. Kui Lust selle kohta Aare Kööpilt uuesti küsis, sai ta Facebooki's sõnumi Kööpilt, et mäletas valesti ning väitis, et Aino tegi küll testamendi, aga Kööp loobus sellest.

"Üldiselt on Eestis nii, et omandiõigusega seotud toimikud on alatiseks säilitamiseks, aga see kohtutoimik on millegipärast hävitatud. Aino Strutzkini pärijaks oli Tallinna linn, kuigi kopsaka summa panid taskusse Aare Kööp ja Janika Veski," sõnas saatejuht Katrin Lust.