5. veebruaril linastuv „Villa Tugendhat” (režissöör Dieter Reifarth, 2013) räägib Ludwig Mies van der Rohe modernistlikust ikoonehitisest Tšehhis Brnos. Juudi päritolu töösturi Fritz Tugendhati tellimusel loodud villa konfiskeeris 1939. aastal Gestapo, hiljem hõivasid selle Nõukogude väed. Mis on aga arhitektuuripärlist nüüdseks saanud? Filmi juhatab sisse arhitektuuriajaloolane Ingrid Ruudi.
„Mendelsohni lõputud visioonid” (režissöör Duki Dror, 2011) 12. veebruaril vaatleb ekspressionistliku arhitektuuri suurkuju elu ja loomingut, mis rullub filmis lahti läbi ta kirjavahetuse abikaasaga. Filmi juhatab sisse arhitektuuriajaloolane Mait Väljas.

„Lucien Hervé: fotograaf vaatamata kõigele” (režissöör Gerrit Messiaen, 2012) 19. veebruaril räägib ungari päritolu prantsuse arhitektuurifotograafist, kes on teinud koostööd selliste arhitektuuri suurnimedega nagu Le Corbusier, Oscar Niemeyer, Walter Gropius, Marcel Breuer, aga ka Alvar Aalto.
Kumu Dokumentaali arhitektuurikuu lõpetab 26. veebruaril viimase Rotterdami arhitektuurifilmide festivali avafilm „Võistlus” (režissöör Angel Borrego Cubero, 2013). Film heidab pilgu staar-arhitektide töö köögipoolele, jälgides Zaha Hadidi, Frank Gehry, Norman Fosteri, Jean Nouveli ja Dominique Perrault’ büroosid Andorra rahvusmuuseumi arhitektuurikonkursi teiseks vooruks valmistumisel.

Intrigeeriv ja vastuoluline film toob esile tavaliselt varju jääva aspekti – kliendi ja arhitektide edevuse. Kahel viimasel filmiõhtul on kohal ka režissöörid.

Kumu Dokumentaal on vaba sissepääsuga dokumentaalfilmide sari rõhuga kunstiteemalistel filmidel, mis linastuvad kolmapäeviti kell 18.00 Kumu auditooriumis.
Kumu Dokumentaal tänab koostöö eest Eesti Arhitektide Liitu, Eesti Arhitektuurikeskust, Goethe Instituuti, Hispaania saatkonda Eestis, Hispaania Välisministeeriumi, Kultuuriministeeriumi, Kultuurkapitali, Ungari Instituuti ja USA Saatkonda ning kõiki filmide sissejuhatajaid.