Mängulist põnevust pakub film "Tulivesi". Toimumisaeg 1920ndad, käib kõva salakaubavedu Eesti ja Soome vahel, lastiks piiritus. Hardi Volmeri debüütfilm, vändatud Eesti iseseisvuse teise tulemise ajal, mil äri õitses ja püstol paukus. Peaosades Epp Eespäev, Jaan Tätte, Erik Ruus, näeme ka Kukumäge, Ulfsakit ja Karki.

Eesti vesterni juurest tagasi tasasesse taluellu - aeg 1920ndad, kui vabadussõda on sõditud. Leida Laius koos Anton Hanseniga otsib Kõrbojale peremeest. Peaosades Kaie Mihkelson ja Lembit Peterson. Peremeest ei ole, peremees tuleb alles üles kasvatada, see on perenaise töö. Naise eluülesanne ja oma tee valik on Leida Laiuse teema - nii ka Ukuaru filmis, mis meeles just tänu noorukesele Elle Kullile ja Lembit Ulfsaki peiarlikule rollile.

Jätkame aga hoopis teise ajaga, mida kuulutab "Valgus Koordis". Stalinistliku propaganda eeskujulikku teost võiks täna vaadata kui ulmefilmi aastast 1951, Tõeline utoopia – reipad punapõsksed eesrindlased rahvariides, magusa elu sekka mõned rahvavaenlased, aga õiglus võidab nagu ette nähtud.

Peaosas Georg Ots - noor ja sarmikas. Sama aeg 1950ndad, pealkirigi utoopiale viitav - "Ideaalmaastik". Aga punapõsksete eesrindlaste asemel väsinud talumehed ja ainult üks entusiastlik külvivolinik - ehk noore Arvo Kukumäe ilus tulemine kinolinale. Ja Peeter Simmi esimene täispikk mängufilm aastast 1980.

Eesti elu ajalooreale paneme seekord punkti kahe 1967.aastal valminud filmiga, kus nõukogude elu-olu ja ideaalid korralikult vastuollu satuvad.

Veljo Käsperi "Keskpäevast praami" võiks ju pidada eesti esimeseks katastroofifilmiks. Kaljo Kiisa "Viini postmark" on vist kõigil keskmise ja vanema põlvkonna vaatajatel peas lausa tsitaadi täpsusega. Ja muidugi Jüri Järvet kui suur andehunnik, kes oskab iga süütuma ja tüütuma stseeni suureks mängida.

November on vanade Eesti filmide kuu - reedeti ja pühapäeviti Tallinna Televisiooni ekraanil.

Tallinna Televisioon on sel aastal ka PÖFFi ametlik meediapartner ja otseülekannet suurejoonelisest PÖFFi avamistseremooniast saab jälgida Tallinna TV vahendusel reedel, 17.novembril algusega kell 19.00.