Eelmisel aastal Viljandi Kultuuriakadeemia ihaldatud näitlejadiplomiga lõpetanud Liisu Krass (30) on teinud kandvaid rolle Võrumaal mängitud ja kiidetud lavastuses Edgar Valterist, samuti lavastustes „Prohvet“, „Sajand armastuskirju“ ja menuseriaalis „Litsid“.

Henrik Normanni peagi esilinastuvas, menuansamblist Respekt sündinud filmis „Elu hammasratastel“ kehastab Liisu bändi lauljannat Ritat. Liisule oli see roll värske kogemus, aga mitte ainult – tema ees avanes ka ennenägematu maailm Respekti ja selle fännide näol, kellega tal varem puudus igasugune kokkupuude.

Liisu hirvesilmist ja siirast olekust õhkub üksjagu lillelapselikku süütust, kuid selle pealispinna alt ilmneb tasahilju tõeliselt sihikindel natuur…

Kuidas jõudis sinuni Rita roll filmis „Elu hammasratastel“?

Minuni jõudis huvi Respekti vastu isegi enne, kui sain teada, et Henrik Normann kavatseb bändist filmi teha. Eelmise aasta suvi oli mul tihe, kasutasime mööda Eestit ringisõitmiseks peigmehe Evertiga tema ema autot, kust leidsin lauljate autogrammidega Respekti plaadi. Küsisin Evertilt, et mida see bänd endast kujutab ja millest selline fänlus. Selgus, et Respekti esimene lauljanna on Everti onutütar ja et bänd on oma sihtgrupis väga populaarne. Evert ei olnud kindel, kas ma tahan seda siiski nii väga kuulata – aga muidugi ma tahtsin ja mul tekkis palju küsimusi. Mõtlesin, et see bänd ja muusika ja need inimesed, kes seda kuulavad, on minust mööda läinud – ma ei tea nende maitse-eelistusi ega seda, kes nad on, kus elavad ja kus Respekti kuulavad. Nad nagu oleks kuskil teispool müüri, ent mulle kui näitlejale on oluline näha võimalikult eriilmelisi tegelasi ja sellistena nagu nad on. Ja muidugi polnud ma ka Everti onutütrega kohtunud.

Möödus kuu, kui läbi juhuse tahte helistas Normann, kes ütles, et ta hakkab tegema ansamblist filmi – algselt plaanis ta teha dokumentaalfilmi, aga sündmuste rohkus kasvatas stsenaariumist mängufilmi, et vastata põhjalikult küsimusele, miks need inimesed teevad seda, mida nad teevad ja kes nad sellised on. Minule oli see heureka-moment ja olin suure huviga valmis sukelduma vette, kus ma ei uju sugugi kui kala vees.

Seriaali „Pank“ osatäitjat Evelin Võigemasti pahandas seriaali treiler, mis sisaldas kaadrit sellest, kus ta seisab peegli ees topless ja katab rindu kätega. Veel enam ärritas teda, et Postimehe kinoportaal valis treilerist oma uudise juurde just selle kaadri. Evelin leidis, et alasti kehaga ei ole okei seriaali reklaamida. Kuidas sina sellesse suhtud?

Selge on, et seda, mida sa teed, tuleb müüa – sa oled ju samal turul, kus müüakse kõike, mida inimesed võivad tarbida. Keha müügivahendina? Küsimus on selles, kas seriaal vajas just sellist reklaami.