Vabaduse väljakul algas vabariigi aastapäevale pühendatud paraad - paraadi võttis vastu Vabariigi President Kersti Kaljulaid, paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindral Riho Terras.

Paraadist võtab osa üle 1100 osaleja ja ligi sada ühikut tehnikat, kokku osaleb paraadil 50 lippu, 4 kompaniid, 3 patareid, 20 rühma ja 3 orkestrit – lisaks kaitseväe ning politsei- ja piirivalveameti orkestritele võtab paraadist osa Ameerika Ühendriikide maaväe orkester.

Esindatud on kõik väeliigid, kaitseväe ühendatud õppeasutused, Balti kaitsekolledž, Vahipataljon, staabi- ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus, Kaitseliidu Rapla maleva tankitõrjerühm ja Harju maleva miinipildujarühm, Naiskodukaitse ning Kaitseliidu Tallinna maleva akadeemiline malevkond. Samuti osalevad paraadil sisekaitseakadeemia kadetid.

Liitlastest on paraadil esindatud Soome, Prantsusmaa, Georgia, Itaalia, Läti, Leedu, Poola, Rootsi, Ukraina ja Ameerika Ühendriikide liputoimkonnad. Samuti osalevad paraadil NATO Eesti lahingugruppi kuuluvad Suurbritannia ja Taani üksused. Plaanide kohaselt näeb paraadil ka Suurbritannia tanki Challenger, pioneeritanki Trojan ja jalaväe lahingumasinat Warrior.

Plaanide kohaselt teevad sobiva ilma korral paraadist ülelennu erinevad kaitseväe ja liitlaste õhuvahendid, muuhulgas Eesti õhuväe kopterid Robinson R44, õppereaktiivhävitajad L39 ning Balti riikide õhuturvet tagavad Itaalia hävitajad Eurofighter ja Taani hävitajad F-16. Õhuvahendite ülelennu tõttu on mistahes droonide ja muude lennuvahendite lennutamine paraadialal ja selle läheduses rangelt keelatud.

Pärast paraadmarssi on huvilistel võimalus tutvuda kaitseväe ja meie liitlaste tehnikaga. Näha saab Eesti kaitseväe jalaväe lahingumasinat CV9035EE, soomustransportööri Sisu XA-188, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi tanki Challenger, jalaväe lahingumasinat Warrior, pioneeritanki Trojan ja liikursuurtükki AS90, 155- ja 122-millimeetriseid haubitsaid, õhutõrjekahurit ZU-23-2, õhutõrjeraketikompleksi Mistral, tankitõrjesüsteeme Milan ja Javelin, 120-millimeetrist miinipildujat ning mobiilset õhuseireradarit Ground Master 403.

Jaga
Kommentaarid