„Napsidest rääkides ütlen esmalt, et Lible moodi juua ei või. Kui võtad, siis head kraami ja mitte et end purju juua, vaid maitse pärast,“ sõnas armastatud saatejuht Kristjan Jõekalda paar aastat tagasi Kroonika kodu-erile, kelle omatehtud viinanapsid on sõprade seas oodatud külakost.

„Selleks joogiks ei ole vaja ei suveküpseid marju ega kanget piiritust. Olen teinud seda sügavkülmutatud marjade ja tavalise, 40kraadise viinaga. Kui tead, et järgmine või ülejärgmine päev on küllaminek, võta sügavkülmast marjad, soovitavalt mustsõstrad ja pane viina sisse. Vedelik hakkab õrnalt võtma marjade värvust, suhkrut ei ole vaja, marja maitse ise annab mõnusa maitse.“

Selle joogi juures on mõnus see, et joogile tekivad erinevad värvid. Põhjas on tumedam, üleval õrn roosakas. Pudelit võib vastavalt soovile ja maitse tugevusele raputada. Tahad marjasemat, raputad rohkem. Tahad vähem tummist, jätad raputamata. „Selle napsi nimi on „Jõekalda“ kiirmeetod,“ muheleb Kristjan.

Üks super-nipp on Kristjanil veel, mille järgi saab napsi teha siiski vaid suvisel ajal. „See on viin Georg Otsa moodi ja see on superluks retsept!“

Georg Otsa salaretsepti andis Kristjanile ärimees Tauri Sumberg.

„Georg Ots, kui oli teada, et seisab ees sõpradega koosolemise õhtu, toppis viinapudeli mustsõstralehti täis, kallas viina otsa ja pani 24 tunniks sügavkülma. Ideaalne maitse! Olen ise teinud ja järele proovinud – superluks värk!“

Kristjan püüdis meisterdada mustasõstraleheviina ka viie-kuue lehega, garneeringuks ilus kobarake punast sõstart veel pudelis lisaks, aga see ei töötanud. Mitte kuidagi ei maitsenud. „Lehti peab olema palju ja ööpäev peab külmas olema – siis on õige ja tummine,“ lisab Kristjan. Ta toonitab veel kord, et alkohol on tarkade inimeste jook. „Ma loodan väga, et meil kõigil on oma elus üks hea tädi Illa, kes õpetab meid lugu pidama korralikust ja maitsekast kraamist.“

Jaga
Kommentaarid