// Värske Kroonika // 

Pühaisa pihtimus

Tallinna Jaani kiriku õpetaja Jaan Tammsalu ütleb, et vahel on ta kurb seepärast, et on kõigest inimene ja selle sõna kõige viletsamas mõttes. Siis, kui ta on ärritunud ja olnud kellegi suhtes tõre. „Mäletan õhtut, kui olin peale pikka päeva kirikusse üksinda jäänud, kell oli palju ja ma olin tõeliselt väsinud. Äkki kõlas uksekell. Tegin ukse lahti… Ma taipasin alles siis, kui inimene oli lahkunud, kuidas ma oma vestlust alustasin. Ma küsisin temalt: kas teil on mingi probleem?

Inimene pühkis silmanurgast pisara, ütles, et ei ole ja lahkus,“ räägib Tammsalu. „Otsisin teda kolm kuud Tallinna linna pealt taga. Lootsin, et saan vabandada tema ees, et ma nii ütlesin. Olin inimene selle halvimas tähenduses – tavaline kärsitu tallinlane, kes on tüdinud ja valab oma tüdimuse kellegi peale välja. Ühel hetkel tuli see inimene leeri. Kui ma temaga rääkima hakkasin ei mäletanud ta, et olin temaga tõre olnud, kuid mina olin seda kõike enese sees kandnud kolm kuud.

Kartsin, et olen ta igaveseks kirikust eemale peletanud. Kardan vahel, et olen ühel hetkel tavaline närviline Tallinna ametnik, kes teeb inimestel vahet, kes ühega räägib väga aupaklikult ja teisele käratab. Ma kardan selliseks muutumist. Tahan, et ma sellest hetkest, kui millegipärast peaksin selliseks muutuma, vaimulikuna enam ei töötaks. Tahan, et inimesed ei kardaks mu juurde tulla.“

Loe Jaan Tammsalu avameelset intervjuud selle nädala Kroonikast.

// Värskes Kroonikas veel // 

  • Pantvangidraama Aafrikas! Tiina Jokineni väimehe eest maksti hiigelsuur lunaraha
  • Marina ja Aivar Riisalu päästsid hobused vorstivabrikust
  • Läheb löömaks! Aleks Lepajõe kaebas tuntud filmitegijad kohtusse

Lisaks palju muud intrigeerivat ja põnevat!

Jaga
Kommentaarid