Kulturist Ott Kiivikas on sportlane, keda teatakse ilmselt kogu Eestis ja võib öelda, et tema saavutused paistavad välja ka tema välimusest. Iga sportlase saavutuste taga on suur töö, see omakorda eeldab füüsilisi ja vaimseid pingutusi ning kui kõik ka sujub, on aegajalt ikkagi hea üle vaadata, millises hetkeseisundis konkreetne spordimees on, ja mis isegi tähtsam, kui palju peitub temas veel potentsiaali.

Ei saa küsimata jätta, mis on sportlase edu taga? Pikk treeningperiood on jäänud selja taha, tulemused ja tunnustused nüüdseks käes. Kust tuli edu?

Kui seda üldse proovida kuidagi defineerida, siis kui ma saaks öelda, et mul oli suur tiim, oma massöör ja treener kõik need 20 aastat selja taga, siis arvaksin, et see oli selle tulemuse põhjuseks. Kuid olen täna vist üks väheseid sportlasi kellel ei ole oma treenerit.

Mis muutus, on see, et oma kogemuste pagasile toetudes ma teadsin väga täpselt, mida ma teen. Ma ei saa kogenud sportlasena öelda, et tegin rohkem trenni. Kui sa oled noor sportlane, siis sa arvad, et sa teed õigesti. Täna ma juba tean, mis on minu jaoks õige ja ma ei tee mitte ühtegi üleliigset liigutust.

Kokkuvõtteks võin öelda, et kogemusest maksimumi võtmine on üks põhjus, ja teine väga tähtis osa on emotsionaalne seisund võistluse ajal. Kui tugifoon kodust, töölt ja igalt poolt mujalt toetab ja ei tekita negatiivseid lisapingeid, siis see ka kindlasti soosib positiivseid tulemusi. Ma arvan, et need kaks asja kokku olid minu eelmise aasta saavutuste taga.

Sportlase jaoks on fookuse hoidmine ja eesmärk, kuhu poole püüelda, kõige tähtsam, siis tulevad sinna juurde füüsiline treening ja vaimne pool.

Eesmärkide mitterealiseerimine pihta enesekindluse puudumisest ja seetõttu on oluline tegeleda ka enda vaimse poolega. Inimene nagu tahaks midagi saavutada, aga ta kardab, sest ta arvab, et ei tule välja. Ehk siis tegelikult on edu taga õige vaimne seisund. Ega olgem ausad, minul ei ole seda ka ju kogu aeg olnud, aga see on aastate ja kogemustega tulnud ja ta on lisaks juba kogetule võimaldanud panna uusi selgeid eesmärke, ja neid ka ellu viia.

Kui inimene ei ole midagi saavutanud, pole Eesti meistergi olnud ja siis hõiskab, et tuleb homme maailmameistriks, siis on see küll vahva unistus, aga mõistus saab aru, et kui sa pole Eesti meistergi olnud, siis miks peaks maailmamastaabis midagi saavutama? Aga kui oled olnud nii Eesti kui Euroopa meistritiitli omanik, siis on loogiline asjade kulg, et hakkad mõtlema, miks ma siis ei peaks homme saama maailmameistriks, sest tegelikult olen selleks juba võimeline. Tihti algavad probleemid sellest, et ei suudeta ennast näha isegi Eesti meistritena, rääkimata kõrgematest eesmärkidest.

Kuidas Ott Kiivikas enda vaimse tervise eest hoolitseb?

Näiteks on minu viimase aja üks lemmikavastusi selline tehnoloogia nimega TimeWaver, mis aitab sul paremini mõista põhjuseid, mis on elus ebaõnnestumiste taga. Tavaliselt sportlasel assotsieerub kasin tulemus ju kohe vähese trennitegevusega, aga oma täieliku potentsiaali mitteärakasutamine võib olla seotud hoopis muude asjadega. Näiteks suhetes oma sõbraga, kaasaga või hoopis vanematega, mis kandub sinna ja sa ei kasuta oma potentsiaali tegelikult sajaprotsendiliselt ära.

Selgus, et minu vaimne seisund on tugev, aga mul oli ka väga positiivne aasta ja head tulemused, seega on loogiline, et tulemus on suur, kuid seda juhul, kui me räägime minust kui sportlasest. Aga ma ei ole ainult sportlane, ma olen ka ettevõtja, pereisa, ühiskondlikult ja sotsiaalselt aktiivne — neid valdkondi on nii palju, millega ma tegelen.

Jaga
Kommentaarid