Lugu ilmus esmakordselt möödunud aastal! Värske kodu-eri kevadine number on aga nüüd poelettidel!

Kroonika kodu-eri, Kevad 2017

Augustibluusi ühe eestvedaja, kitarrist Raul Ukareda kuueliikmeline pere elab Viimsis valgusküllases majas, kus on pinda 177 ruutmeetrit. Kuuetoalises, läbi kahe korruse laiuvas elamises on kaks rõdu, kaks vannituba, saun, avatud köögiga elutuba, neli magamistuba ja töötuba.

Üksteist aastat tagasi, kui Raul Ukareda (46) ja tema elukaaslane Triin Pajupuu (43) Viimsisse krundi ostsid, laius ümberringi tühi põld. Tänaseks on siin toimunud täielik linnastumine. Ridaelamute rivi ulatub nii kaugele, kui silm seletab. Ometi meeldib Raulile ja Triinule Viimsis elada. Nende sõnul on poolsaare võlu paljude luksuste kooslus. Näiteks meri ja kaunis rand asuvad nende majast kõigest seitsmesaja meetri kaugusel.

Olude sunnil ehitusärimeheks

Ehitusäri, millega Raul muusikuameti kõrvalt tegeleb, sai alguse olude sunnil 2000. aastal, kui Raul ja Triin hakkasid Randveres asunud suvilat majaks ümber ehitama. Kahjuks osutus ehituse vedaja mänguriks. Ta mängis pere raha maha ja projekt jäi ajutiselt seisma. Toona reisibüroos töötanud Raul oli üsna nõutu. Juhtunu üle järele mõelnud, otsustas ta ise ehitusäriga tegelema hakata. Ta ehitas suvila elamuks ümber. Seal elati neli aastat.

Unistuste kodu ehitamine

Kui Rauli tädipoeg rääkis plaanist renoveerida oma Pirital asuv maja, registreeris pillimees oma firma ja hakkas ehitama. Vahepeal oli Ukareda palgal 70 töötajat.

Rauli ja ta pere praegune, funkstiilis kodu on samuti tema ehitusettevõtte rajatud. Kuna kõik sai tehtud hoole ja armastusega, on maja hästi vastu pidanud.  Korrektuurida on tulnud vaid väikeseid iluvigu. Näiteks rebenes ootamatult lahti trepi käsipuu, millel lapsed armastavad kõõluda. Värskenduskuur on tehtud ka laste tubades. Samuti vahetati välja elutoa tumedad kunstnahast diivanid heledate vastu. Kuid sisekujundaja soovituse peale värvida kollakas tammepuust põrand valgeks, kostis pereisa resoluutselt, et selline asi jääb ära.

Põnevat lugemist Magamistoa raamaturiiulit täidavad „Minu“ sarja raamatud. Need on Triinule kingitud sõprade poolt - iga raamatuga tuli kaasa isiklik jutt.

Kindel nõue põrandale Üks asi, mida eelmise kodu pealt õpiti on see, et põrandalauad ei tohi olla suurte vahedega. Ajaga kogunes pragudesse praht ja seda pereema uues kodus näha ei tahtnud.

Garaažist loobuti Vana kodu näite varal teadis pere, et garaaži pole tarvis, sest sinna kiputakse ladustama kõike muud peale auto. Nüüd on auto jaoks varjualune ja panipaigaks on kuur.

Magamistoa puhas pind Rauli ja Triinu magamistoas on puhas põrand ja puhtad seinad, ükski detail ei häiri. Ainsad elemendid ruumis peale voodi on öökapp ja lugemislamp. Raul ja Triin teavad omast kogemusest, et kui ruumi panna kas või üks tugitool, hakkab see vaid riideid koguma.

Rõdu annab lisaefekti maja välisilmele Maja lõunapoolsel küljel jookseb täies pikkuses rõdu. Kui ema Triin plaanis hakata rõdul kohvi jooma, siis isa Raul teadis kohe, et seda hakkavad peamiselt kasutama lapsed. Kui suvel on lastel sõbrad külas, siis magatakse vahel seal.

Mahukas ja praktiline garderoob on otseühenduses Triinu ja Rauli magamistoaga. Iga naise unistuste garderoob oli ka Triinu kindel soov, kui hakati maja planeerima.

Pere pisemad jagavad tuba Sügisel kooliteed alustav Caspar ja lasteaias käiv Johanna saavad ruumi jagamisega ilusti hakkama. Mõlemal on oma pool.

Kingitus
Romi Hasalt Johanna voodi kohal olevad lähifotod marjadest on Triinu sugulase, ajakirjanik Romi Hasa fotoarhiivist. Ta elas kunagi samuti Viimsis elas ja klõpsas need kaadrid oma aias.

Johanna modellitöö Pere pesamuna voodi päises ripub kaader möödunud kevadest, kui ta osales Lenne brändi kampaanias.

Pere kõige tublim korrahoidja 14aastase Susanna Maria toas, mille ta on suuresti ise kujundanud, on tunda skandinaavia hõngu. Seintel püüavad pilku galerii sõprade piltidest ja paberliblikate kogum.

Avatud minigarderoob Susanna Maria garderoobis, kus domineerivad tumedates toonides rõivad, rippuvad romantilised paberlilled pärinevad Anni Arro pulma kaunistuste hulgast. See näeb välja nagu luksusbutiigi väljapanek – väga maitsekas.

Muusikast inspireeritud tuba Pere vanima poja Carlose toas on tunda mehekätt. Üles rivistatud muusikariistad, raamitud pildid… Carlos teeb isa jälgedes karjääri kitarristina ja lisaks harjutab ta klaverimängu. Raul ja Carlos jämmivad aegajalt koos. Poisil on plaanis astuda üles ka selle aasta Augustibluusil.

Pereisa pesa Raul arvestas maja planeerides, et tema muusikatuba asuks välisukse läheduses, võimalikult kaugel magamistubadest. Sealt saab pillid ja tehnika kiiresti autosse laadida või häirimatult musitseerida. Riidekapp täidab siin toas kitarride hoidmise funktsiooni. Palvenurk on seatud üles omal käel restaureeritud kapi otsa, mille Raul sai kaasa oma esimesest korterist Kalamajas. Toona oli kapp paksu valge värviga kaetud. Vanad CD plaadid koguvad tolmu ja riiulile on seatud pisike baarikapp.

Köök köögis Põhiline melu käib köögisaarel. Suure köögi kõrval on miniköök, kus koos emaga askeldab pesamuna Johanna.

Elututoa südames on klaver.

Vaade majale hoovi poolt Suvel on aias rohkelt toimetamist, muruniitmisest trampoliini peal hüppamiseni.

Kuuekesi ruumikas majas Isa Raul, ema Triin, 16aastane Carlos, 14aastane Susanna Maria, sügisel kooliteed alustav Caspar ja pesamuna Johanna.

Rauli ja Triinu tähelepanekud ja soovitused oma kodu planeerides:

Kodu ehitades lähtu oma perest Sa ei ehita maja sõprade ees eputamiseks. Kui sa rajad perele kodu, ei ole prioriteet enese teostamine ja ambitsioonide jäädvustamine arhitektuurimälestisena. Sa ehitad endale kodu, mida su pere hakkab iga päev kasutama.
 
Aknad paigaldage nii, et saate neid ise pesta Kõik aknad peavad olema ise pestavad seestpoolt. Raul ütleb, et inimesed on tellinud maju, kus on akendele võimatu ligi pääseda.

Vannituba strateegilises asukohas Triin soovitab lastega peredel planeerida sissekäigu lähedusse vannituba, sest tihti tulevad põngerjad õuest poristena ja siis on hea nad otse pesemisruumi lükata.

Lame katus on ilus, kuid meie kliimas ebapraktiline - väiksemagi ehitusvea puhul hakkab vesi tuppa jooksma.

Panipaiku pole kunagi liiga palju Aegade jooksul koguneb asju. Paratamatult tuleb kusagil hoida triikimislauda, tolmuimejat jne.

Jaga
Kommentaarid