Artur Rehi on läbi aegade ainuke eestlane, kes pääses eelmisel aastal õppima tunnustatud Hollywoodi filmikooli, ent paraku on teise õppeaasta rahastuse leidmine hetkel suurimaks väljakutseks.

Tänaseks on Artur Rehil läbitud esimene õppeaasta filmikoolis American Academy of Dramatic Arts ja rahvusvaheliselt tunnustatud õppejõudude käe all nagu Jamie Nichols, Theresa Hayes ja David Dean Botrell. 150 esmakursuslase seast valiti välja 75 andekamat ja töökamat tudengit, kellel lubatakse õpinguid jätkata ka teisel õppeaastal – meie eestlane nende seas! „Mul on tohutu privileeg jätaka selles koolis,“ tõdeb Artur.

Akadeemia on koostöövõrgustikus filmitööstusega - kuna võtteaeg on väga kallis, on filmitootjad huvitatud näitlejast, kellel on spetsiaalne treening kaamera ees näitlemiseks omandatud ja kes suudab parima soorituse teha võimalikult väikeste kordusvõtete arvuga. Kolmanda õppeaasta lõpetajatele garanteeritakse aastane tööluba ja leping filmitööstusagentuuriga.

Haridustee katkestamine rahastuse puudusel oleks see kaotus Eesti kultuurile ja filmikunstile. „Tunnen, et esindan seal oma rahvast, sest olen esimene ja ainus eestlane selles koolis,“ kommenteerib Artur Rehi olukorda. Filminäitlemisalast haridust ei toeta Eestis ükski fond ja Eestis ei ole võimalik antud eriala ka õppida.

Ameerikas õppelaenu võtmiseks peab olema residendist käendaja. Ameerika pakub selles akadeemias õppijatele palju erinevaid toetusfonde, kuid ainult Ameerika kodanikele.

VAATA VIDEOT, oma toetused on öelnud Märt Avandi, Peeter Rebane, Ivo Linna, Andrus Vaarik, Tiit Sukk, Antti Kammiste ja paljud teised. Vaata, mida lahedat nad talle ütlesid!

Kunsti heategevusoksjon Arturi õpingute toetuseks oli Tauno Kangro idee kuhu lisaks temale on Eesti nimekamad kunstnikud Endel Taniloo, Hille Palm, Ilmar Kruusamäe, Epp Maria Kokamägi, Mari Roosvalt, Olav Maran, Mart Sander, Nerva, Eevi Nerva, Liis Koger, Piret Rohusaar, Katrin Karu annetanud enda loomingut.

Oksjoni idee nõustaja, galerist Piia Ausmani sõnul on see heategevusoksjon meie tunnustatud kunstnikkonna suhtumise väljendus, manifest, üleskutse mõista ja toetada loomeinimesi, kes tahavad jõuda kaugemale, ulatuda Eesti piiridest väljapoole. Samas ka suurem sõnum kunsti mõjujõust suheldes ühiskonnaga, kujundades hoiakuid.

Heategevusoksjon toimub 19. augustil Tartus, restoranis Atlantis. Oksjoni viib läbi Mart Sander. Arturi õpingute jätkamiseks saab teha annetuse Artur Rehi kontole EE562200001104906494 (Swedbank).

Arturi vanaisa, Ants Paju oli riigimees, kettaheitja, Eesti Roheliste Liikumise üks eestvedaja, Sõpruse Pargi rajaja. Asutas Abhaasias Punasel Lagedal eestlaste külas Tammsaare majamuuseumi, presidendi esindaja ähemusrahvuste Ümarlauas. Lisaks oli Eesti Looduse peatoimetaja 1984-1989.

Jaga
Kommentaarid