Robin Willams'i lesk Susan Schneider avaldas südantlõhestava essee enda abikaasa viimastest kuudest enne enesetappu ja hirmsast haigusest, mis tema vaimseid võimeid hävitas.

Maailmakuulsa koomiku lahkumisest on möödunud juba ligi kaks aastat ja selle aja jooksul on tema lesk püüdnud läbi Williamsi kogemuse rääkida tema haiguse tõsidusest. Peamiselt seetõttu, et õige diagnoosi sai Williams alles pärast surma.

Selgus, et esialgu diagnoositud Parkinsoni tõbi polnud päris see, mille all mees tegelikult kannatas ja sai seetõttu ka valet ravi. Kolm kuud pärast enesetappu avastati, et Williams kannatas hoopis "Lewy kehakeste dementsuse" all, mille sümptomid on küll sarnased Parkinsoni tõvele (dementsus, mäluhäired, tähelepanuhäired, hallutsinatsioonid ja lihasjäikus), ent vajavad teistsugust lähenemist.

Septembrikuu lõpus avaldas Susan aga avameelse kirjatüki "Terrorist minu abikaasa peas", mille eesmärk oli üldsusele, aga ka neuroloogidele seletada kõike seda, mis ühe Parkinsoni tõve all kannatava inimese peas toimub. "Ma loodan, et minu lugu aitab teil natukenegi rohkem mõista enda patsiente," kirjutas Susan.

Muuhulgas meenutab ka enda viimast koosveedetud päeva Robin Williams'iga, mis oli pärast haigestumist üks lootustandvamaid päevi. "Mulle tundus, et tema hallutsinatsioonihäired olid taandunud, ta oli nii rõõmus ja üle pika aja tema ise - arvasin, et ravi on lõpuks mõjunud," meenutas Susan.

"Tänaseni kajab mul kõrvus see, kuidas ta enne uinumist mulle ütles, et olen tema elu armastus." Järgmisel päeval toimunud enesetapp oli nende perele seetõttu ka kõige suurem shokk üldse.

Pikemalt tema haigusloost saab lugeda siit!

Jaga
Kommentaarid