Kuninganna jagab harva detaile oma elust troonil, kuid värskes BBC dokumentaalis "The Coronation" paljastab ta uusi lõbusaid fakte. Vesteldes kuningliku kommentaatori Alastair Bruce'iga, tunnistas naine, et vihkab krooni kandmist. Nimelt kaalub The Imperial State Crown 1,28 kilogrammi ja seda kandes on raske pead liigutada. Elizabeth naljatas, et kartis esimest korda krooni kandes, et murrab oma kaela.

"Õnneks on mul ja mu isal sarnase kujuga pead. Kui sa aga korra selle pähe paned, siis see püsib," seletas daam. "Sa ei saa kõne lugemiseks pead langedata, vaid pead hoopis paberi oma nina ette tõstma. Su kael muidu murduks ja kroon kukuks maha."

"Kroonidega kaasneb ebamugavusi, kuid muidu on nad üpris olulised asja," lausus kuninganna.

Foto: Scanpix

The Imperial State Crown valmis algselt tema isa George VI kroonimiseks aastal 1937. Krooni moodustavad 2868 teemantit, üle saja pärli, 17 safiiri ja 11 smaragdi ehk pole ime, et see nii raske on! Seda kaunistab ka Musta Printsi Rubiin – arvatakse, et seda rubiini kandis juba Hnery V aastal 1415 toimunud Agincourti lahingus.

Kuninganna ütleb, et samuti on raske kroonimisel kantud tseremooniarüü: "Mäletan, kuidas see ühel hetkel vaipa külge takerdus ja ma ei saanud üldse liikuda. Nad polnud selle peale üldse mõelnud."