Uus-Meremaa luureagentuuri kinnitusel oli tegemist 17-aastase poisiga, kes kuninganna suunas tulistas. Poiss tegi seda omasõnutsi seetõttu, et pöörata kuninganna tähelepanu riigis esinevatele probleemidele. Tegelikkuses oli aga Christopher Lewise nimelise noormehe näol tegemist juba selleks hetkeks politseile tuntud kriminaaliga, vahendab Mirror.

Lewise atentaat kuningannale toimus siis, kui kuninganna astus oma autost välja, et minna teadusfestivalile 14. oktoobril 1981. aastal. Juhtum vaikiti maha, et säilitada kuninganna edasine turvalisus ning mitte tekitada üleüldist paanikat.

"Lewis üritas tõepoolest kuningannat tappa, aga tal ei olnud täpseks laskmiseks sobivat kohta ega õnneks ka piisavalt võimekat relva, et kaugelt sihtmärki tabada," oli kirjas 1997. aastal kirja pandud ametlikus memos. Need dokumendid salastati, ent keegi saatis need uudisteagentuurile Reuters.

Lewis, keda kirjeldatakse dokumentides kui "sügavalt häiritud" noorukit, ei saanud mõrvasüüdistust, et vältida riigi häbivääristamist maailmas ning ka see oli üks põhjuseid vahejuhtumi salastamiseks.

Lewisele esitati hoopis süüdistus ebaseaduslikus relvaomamises ja tulirelva kasutamises. Atentaadi tunnistajad on rääkinud, et kuulsid kõva praksatust või pauku, aga ei saanud eriti aru, millega tegemist. Tunnistaja sõnul astus kuninganna sel hetkel oma Rolls Royce'ist välja. Politsei ütles kohalolnutele, et heli tekitas ümber kukkunud silt või auto mootor.

"Praeguse politseiuurimise tõendusmaterjalid näitavad, et püstolilasud vaikiti diskreetselt maha ning enamus meediaesindajaid, kes olid kohapeal, lahkusid muljega, et pauk tuli ilutulestikust või mõnest muust seesugusest allikast," oli kirjas 1981. aastal kirja pandud memos.

Kuninganna poole tulistanud Christopher Lewis tunnistas end kõiges süüdi ning politsei hoidis mehel karmilt pilku peal ka 1986. aasta visiidi vältel.

Lewis on ise oma memuaarides öelnud, et ei tahtnud kuningannat päriselt tappa, vaid soovis ta tähelepanu pöörata riigis valitsevatele probleemidele. Uus-Meremaa ajaleht Herald on kirjutanud: "Ma tundsin, et kuninganna hirmutamine, et see tooks kuidagi Uus-Meremaa probleemid lõpuks avaliku tähelepanu alla ja, et boonusena näeb ka kuninganna neid." Lewis pisteti vanglasse kolmeks aastaks ning kolmest viimase aasta veetis ta psühhiaatriahaiglas.

Haiglas veedetud aja jooksul ründas Lewis ka seal olnud valvurit noaga, ent mees tehti kahjutuks. Ta mõtles välja ka plaani, kuidas prints Charles ära tappa. Kui Christopher Lewis vanglast välja sai, jätkas ta kriminaalset eluteed ning viis läbi mitu röövi. 1995. aastal saadeti Lewis salaja eksiili, sest riigivõimud kartsid, et mees üritab jälle midagi rumalat, mil kuninganna Aucklandi külastab. 1997. aastal leiti Lewis vanglast surnuna.