Uuringus "Eksiga sõpradeks: seks ja tumedad isiksuseomadused ennustavad lahkuminekujärgse sõbrustamise tegelikud tagamaad" osales 861 vallalist inimest, kel lahkuminek seljataga, kirjutab Dazed. Esimeses küsimustikus uuriti nende suhteid eksiga, teises aga püüti välja selgitada, kas neil juhtus olema omadusi, mis omased nartsissistlikele ja psühhopaatilistele natuuridele.

Selgus, et need, kellel olid viimasest küsitlusest avaldunud "tumedamad isiksuseomadused", jäid suurema tõenäosusega oma eksidega sõpradeks. Seda valdavalt strateegiliste eesmärkidega: sooviga omada infot eksi elu kohta, praktilistel kaalutlustel ning lootuses võimalusel taas seksuaalsuhtesse astuda.

Sarnaste omadustega inimeste puhul paljastas üks varasem uurimus, et nad valivad ka sõpru sarnastel kaalutlustel.

Teadlased võtavad uuringus selgunu lühidalt kokku nii: "Kuigi üldiselt tähistab lahkuminek romantilise suhte lõppemist, leiab uurimus, et ressursside jagamine endiste partnerite vahel võib jätkuda ka pärast suhte lõpetamist. Tulemused näitavad, et sõprussuhe eksiga on funktsionaalselt sarnane suhtega, kuniks see pakub mõlemale poolele soovitud ressursse."