1. The Beatles'i liikmed elasid kinos

The Beatles'i liikmete elu pole alati sugugi nii luksuslik ja glamuurne olnud. Oma teekonna alguses elasid nad Hamburgis aastatel 1960-1962. Kui bändiliikmed linna saabusid, elasid nad esialgu kinohoones. Lennon on oma kogemust kommenteerinud: "Läksime hilja magama ja järgmisel päeval äratas meid kinofilmide heli. Esmalt üritasime pääseda daamide tualetti, mis oli kino tualettruumidest kõige puhtam, aga vanad paksud saksalannad trügisid meist mööda."

2. Bändil olid alguses sootuks teised unistused

Kuigi The Beatles oli edukas just muusikas, siis bändi liikmetel oli ka teisi ambitsioone. 1963. aasta alguses paluti bändipoistel rääkida oma unistustustest. Näiteks Lennoni oli alati unistanud muusikali kirjutamisest. Ta tahtis kirjutada Jeesusest kui tavalisest inimest. McCartney fantaaseeris, et teda kujutatakse Inglise lastekoomiksis "The Dandy". Harrison ihaldas disainida kitarri. Parim oli aga Ringo Starri ambitsioon: olla lihtsalt väga õnnelik.

3. The Beatles oli alati valmis rokkima

McCartney sõnul ilmus lugu "Yesterday" talle unenäos valmis kujul, vaja oli minna vaid stuudiosse ja lugu linti võtta. Kõik olid nii üllatunud, kui kergelt see temani jõudis. Paul küsis sõpradelt: "Kas mina tegin selle või kirjutas selle keegi teine?". Laulu meeldejääv pealkiri oli alguses aga midagi muud: "Scrambled Eggs" ehk munapuder. Tõenäoliselt oli loo nime muutmine hea otsus.

4. Helide tegemiseks kasutati tinavanni

Laul "Yellow Submarine" on üks ikoonilisemaid The Beatles'i lugusid ja selle salvestamiseks ulatasid bändile abikäe George Martini insenerid. Et helisid laulus tõetruumaks muuta ja lisada pisut rohkem värvi, leiti helide tegemiseks erinevaid võimalusi: kasutati kette, vilesid, sireene, käsikellasid ja isegi tinavanni.

5. BBC-s keelatud

BBC keelas hiti "I am the Walrus" ja seda mitte loo meloodia tõttu, vaid kuna laulu sõnades kasutati sõna "knickers" ehk "püksikud".

6. "Hey Jude" oli esialgu "Hey Jules"

Olenemata sellest, kas oled The Beatles'i fänn või mitte, siis "Hey Jude" nimelist laulu teavad peaaegu kõik. Esialgselt pole see aga naisest, kelle nimi on Jude, vaid suunatud Lennoni 5-aastasele pojale Julianile: "Hey Jules, don't make it bad..."

7. McCartney elamisse ronis fänn aknast sisse

Autorid saavad tihti inspiratsiooni tegelikust elust. Näiteks McCartney loo "She Came In Through the Bathroom Window" nime taga on päriseluline lugu. Üks fänn ronis redeliga McCartney aias vannitoa aknast sisse. Eesmärk oli varastada pilt Pauli isast, mõned riided ja fotod, mille autoriks oli Linda Eastman (hilisem Linda McCartney). Ajab judinad peale? Vähemalt sai fänn endast laulu.

Allikas: theculturetrip.com

14. mail toimuval kontserdil esitab Stig Rästa Paul McCartney ja The Beatlesi tuntuimaid ja mängitumaid hitte. Stig Rästa kõrval astuvad solistidena üles Oliver Kuusik, Silver Laas, noor lauljatar Emili Jürgens ja The Beatlesi suur austaja Ivo Linna.

Kontserdi korraldab Ekspress Meedia.