Kunstnik Navitrolla oleks 1995. aasta juuni öösel pürotehniku lolli apsu tõttu äärepealt jäänud ilma oma meheuhkusest, kirjutas Post.

Varahommikul, siis kui teised linnakodanikud magasid, filmis lavastaja Jüri Sillart Raekoja platsile üles pandud kunstituru puidust kaadervärkide vahel oma sürrealistlikku nägemust "Suveöö metamorfoosid".
Pilt ise oli järgmine: operaator Vladimir Bogatkin oli kaamera taga, näitlejate osas kepslesid platsi peal kunstnikud Navitrolla, Roosimölder ja Polli, samuti pürotehnik, kes sättis lõhkeainet paika.

Sillarti nägemuse kohaselt olid kunstnikud pintsakutes, kuid ilma püksteta, ja praadisid kalu. Miks just nii, seda teab ainult Sillart ise. Sürrealistliku filmi puhul pole arukas otsida asjade loogikat.

Pürotehniku ponnistuste tagajärjel pidanuks üle kogu Raekoja platsi levima tihe suitsuloor, mis katnuks kinni tegelaste paljad jalad. Kuid pürotehnik pani paika natuke rohkem lõhkeainet, kui vaja.
Ootamatult kärgatanud pauk pani kunstnikud valust kiljuma, kuna see põletas nende reisi, ja, oh häda, ka genitaale. Suurema sähmaka sai endale Navitrolla, kes oli paugule kõige ligemal.

Filmivõtted jäid selleks korraks pooleli. Tänaseks on kunstnike ihuliku tervisega kõik korras. Nad määrisid oma reisi ja genitaale viinaga, ja see olevat lausa aidanud. Ilmselt eksis pürotehnik vaid mõnekümne grammi lõhkeainega.
"Suveöö metamorfoosid" võisid jätkuda...