Pealtnäha oli Colorado osariigis, Boulderi linnas elav Ramseyde perekond ideaalne Ameerika perekond. Isa John oli edukas ärimees ja tema abikaasa Patsy oli endine Miss Lääne-Virginia. Perekonnas kasvas kaks last: 9-aastane Bourke ja tema noorem õde JonBenét. Juba väga noorest east saati oli ema tütart erinevatele laste missivõistlustele osalema pannud, tüdruk oli nendel äärmiselt edukas ja võitis palju tiitleid, vahendab CNN.

1996. aasta 26. detsembri varajastel hommikutundidel helistas Patsey Ramsey politseisse ja väitis, et leidis pika käsitsi kirjutatud lunarahanõude, kiri oli köögitrepil ja adresseeritud pereisale.

Nõue oli "inimestelt, kes esindasid väikest välismaist inimgruppi". "Me respekteerime sinu äri, kuid mitte riiki, mida see teenib," seisis segases nõudes kirjas. Kirjas anti teada, et JonBenét on röövitud ja tüdruk antakse perekonnale tagasi äärmiselt kummalise summa eest – 118 000 dollarit. Kui Patsy kiirustas oma tütre magamistuppa, oli laps kadunud.

Politsei jõudis kiiresti sündmuskohale, sissetungist ei leitud ühtegi nähtavat jälge. John Ramsey nõustus lunaraha maksma, kuid röövijatelt ei tulnud enam edasisi juhtnööre. Politsei käskis seejärel Johnil maja veelkord läbi otsida, et veel mõni juhtlõng leida. Keldris ootas isa ees kohutav avastus: tütre surnukeha.

Lapse suu oli kinni teibitud, käed olid nailonist nööriga kaela taha seotud. Lahang tegi kindlaks, et tüdruku surma põhjustas lämbumine ja koljuluumurd. Samuti olid märgid võimalikust seksuaalsest ärakasutamisest, tüdruku aluspesult leiti tundmatu mehe DNA-d.

The Denver Post oli üks esimesi väljaandeid, kes tüdruku mõrvast kirjutas, juba algusest peale olid laste missivõistlused tähtis osa kogu loost.

"Nad võtsid küll seda missivõistluste värki tõsiselt, aga nad ei sundinud lapsele midagi peale," rääkis toona perekonna naaber.

Järgnevatel nädalatel ja kuudel oli terve USA meedia pilk suunatud traagilisele sündmusele ja segastele leidudele. Meedia silmis viitasid kõik juhtnöörid Ramsey perekonnale.

Aasta pärast mõrva sõnas Boulderi linna politseipealik Mark Beckner, et Ramseyd on endiselt kahtluse all. Kuid asitõendid olid kaudsed, räägiti ka sellest, et politsei oli kuriteopaiga jäädvustamisel ja analüüsimisel vigu teinud.

1999. aastal olid vandekohtunikud valmis John ja Patsy Ramsey vastu süüdistuse esitama, paari oleks oodanud ees kohtutee süüdistatuna lapse seksuaalses ärakasutamises ja mõrvas. Kuid linna prokurör ei olnud nõus kohtusse minema, kuna tema arvates ei olnud neil süüdimõistva otsuse saavutamiseks piisavalt asitõendeid.

Kuni tänaseni ei ole perekonna vastu süüdistusi esitatud. Patsey Ramsey suri 2006. aastal. 2008. aastal vabandas Boulderi linna ringkonnaprokurör süüdistuste eest. Arengud DNA analüüsides välistasid perekonnaliikmete süü.

Traagiline ja segane lugu on viimastel aastatel taas palju tähelepanu saanud. 2016. aastal eetrisse läinud CBS-i dokumentaalsari "The Case of: JonBenét Ramsey" avaldas teooria, et Burke Ramsey tappis JonBenét’i ja vanemad varjasid seda. Burke andis pärast seda telekanali laimu eest kohtusse ja nõuab neilt 750 miljonit dollarit.

Mõned nädalad tagasi üllatas Burke Ramsey USA avalikkust lubadusega oma õe mõrtsuka isik paljastada. 31-aastane mees kavatseb oma nime puhtaks teha, tema sõnul on kõik süüdistused valed.

Juhtumi uurimisega tegelevad isikud on nüüd surve all, meedia soovib ligipääsu toimikutele. Usutakse, et politseil ja FBI-l on ligi 60 000 lehekülge materjale, kus selgub selle inimese isik, keda mõrvas kahtlustati.

Boulderi politseijaoskond ei soovi dokumente avalikustada, kuna nende sõnul rikuks see täielikult veel käimas oleva uurimise.

Üks levinud teooria on see, et sissetungija lõhkus keldriakna, läks teisele korrusele tüdruku magamistuppa, lõi ta oimetuks ja viis ta keldrisse.