Siin on Sulle selleks seitse soovitust, mida karjäärikujundamisel silmas pidada. Vaadates enese sisse, analüüsides enda olemust, unistusi ja võimalusi, astud juba suure sammu läbimõeldud ja eneseteadliku karjääriplaneerimise suunas.

  1. Mida ma tegelikult tahan? Sõnasta, kirjuta julgelt kasvõi paberile üles oma kaugem eesmärk, kuhu soovid jõuda. Sõnastamine on sageli küll keeruline, aga väga oluline osa väljavaadete fikseerimisel.
  2. Miks ma seda tahan? Mõtle, mis on need asjad, mis on sulle elus ja tööalastes tegemistes olulised ning mille nimel sa oled valmis pingutama ja vaeva nägema.
  3. Mida ma juba praegu oskan ja suudan? Kaardistades olemasolevad oskused, huvid ja võimed, on võimalik analüüsida, kas enda tugevaid külgi saaks ka tuleviku ametis enese kasuks tööle panna.
  4. Kust ja kuidas ma leian endale sobivaima väljundi? Uuri töömaailma ja kuula maad – millised valdkonnad haakuvad Sinu võimaluste ja soovidega, millised ametikohad huvipakkuvatesse ja sinu olemusega sobivatesse eluvaldkondadesse kuuluvad.
  5. Kas ja mida peaksin veel juurde õppima, et saavutada oma eesmärki? Uuri, milliseid oskusi ja teadmisi huvipakkuvas ametis vajatakse ja analüüsi, mis Sul nendest juba olemas on, millest aga vajaka. Seejärel saad rahulikult keskenduda vajamineva arendamisele.
  6. Kus ma saaksin oma oskusi ja teadmisi täiendada, vajalikke asju juurde õppida? Uuri haridussüsteemi ja koolides õpetatavaid erialasid. Paslik oleks võrrelda sama eriala õppekavasid erinevates koolides, kuna erialanimetuse taga võib olla ka valikkursusi, mis õppijale lisaväärtust pakuvad.
  7. Kuidas eesmärgi poole liikumisega algust teha? Lihtne, aga toimiv: pane loogilises järjekorras kirja kõikvõimalikud sammud, mida pead tegema ja/või saad enda jaoks teha, näiteks alustades töö- või õpilasvarjuna eriala uurimisest, koolivalikust, sinna kandideerimisest jne. Nagu eesti vanasõnagi ütleb, alguses võib olla raske vedama saada, aga pärast ...

Viimase, kuid mitte vähemolulisena pea meeles, et kui sa ise ei tule mingil põhjusel toime ja karjääriplaneerimine läheb üle kivide ja kändude, on olemas Rajaleidja karjäärispetsialistid, kes tahavad ja saavad sind sellega aidata. Ole lihtsalt julge küsima!

Noorte infomessi Teeviit 2016 noorteinfo tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis “Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames.

Jaga
Kommentaarid