Hakkan korralikult õppima. Sel aastal toitun tervislikumalt. Piiran oma netikasutust. Liigun rohkem ja liigun värskes õhus. Jätan halvad harjumused vanasse aastasse. Kas kõlab tuttavalt? Mida Sina lubasid?

Lubaduste andmine ja eesmärkide püstitamine on kasulik, kui need ei jää vaid jutu tasandile ning vastavalt hakatakse ka tegutsema. Seda siis muidugi kaalutletult ja mõõdukalt. Anname mõned näpunäited, mis saavad lubadustest kinni pidamisel abiks olla.

Püstita endale mõõdetavad lubadused

Kui sinu uusaasta lubaduseks on alanud aastal rohkem aktiivselt liikuma hakata, täpsusta oma lubaduses näiteks sammude piirmäär või distantsi pikkus ja distantsi läbimise sagedus nädalas. Kui lubad hoolsamini õppima hakata, siis sea endale eesmärkideks konkreetsed tulemused (olgu nendeks õpetaja tagasiside, enese rahulolu tehtuga, hinded vms), milleni soovid jõuda, või määratle õppimisele pühendatud tundide pikkus - pea aga meeles, et tulemuse juures on oluline väärtustada õppimiseprotsessi ennast.

Ole enesega aus ja tunnista võimalikke tagajärgi

Tee endale selgeks, millised on tulemused, kui jätkad vanaviisi ning ei muuda uuel aastal oma suhtumist või käitumist küsimustes, mis Sulle tegelikkuses korda lähevad. Loo endale elav kujutluspilt sellest, mis saab aasta möödudes, kui midagi pole muutunud. Kas mõtled endiselt, „miks ma varem ei alustanud?", „miks olen endiselt samas kohas ning pole edasi liikunud", „miks ma ei tunne end paremini"? Kõik need küsimused on ennetatavad, kui oled suhtumisega, et parim hetk millegi muutmiseks ongi nüüd ja praegu! Nii pead ka lubadustest kinni.

Sotsiaalne faktor

Teavita oma tutvusringkonda ja sõpru ettevõetud teekonnast ja lubadusest - sotsiaalmeedia on selleks kõige mugavam keskkond. Nii oled piltlikult öeldes lumepalli juba veerema pannud ning enam pole välja hõigatud lubadusest võimalik taganeda ilma, et ka teised sellest teada ei võiks saada. Lisaks on see hea viis leida kaasaelajaid ja miks mitte väljakutsega liitujaid!

Koos on kergem

Tee vastastikune kokkulepe oma sõbra, perekonnaliikme või teis(t)e tuttava(te)ga, kus sõlmite üksteisega diili uusaasta lubadustest kinnipidamiseks. Kokkuleppes võite määratleda ka lubadusest taganemise puhul kaasneva trahvi - olgu selleks kohvi väljategemine või midagi muud. Nii kannate vastutust koos ja saate teineteist innustada.

Mõõduvõtt - võistlusmoment motiveerib

Paljudele meist ei pruugi konkureerimine meeldida, kuid on hulganisti inimesi, kes võistlusmomenti naudivad ning keda see motiveerib. Kui Sina oled üks neist, siis korralda sõbraga omavaheline võistlus püstitatud eesmärkide täitmisel. Näiteks kui teie mõlema uusaastalubadus on hakata tegelema mõne hobiga, näiteks käsitööga, siis korraldage mõõduvõtt, kes saab varem valmis esimese heegelduse või kudumi. Või võrrelge läbitud kilomeetreid värskes õhus - mis iganes teile sobib!

Sihikindluse eest peab premeerima

Kui oled saavutanud mingi taseme (nt vahe-eesmärgi) või oled arvestatava perioodi jooksul suutnud püstitatud lubadusest kinni pidada, premeeri ennast millegagi, mis Sulle rõõmu valmistab - olgu selleks tavapärasest kauem põõnamine, sõpradega ühiselt lõbusa õhtu veetmine jne.

Tee enesele meeldetuletusi

Hoia püstitatud eesmärke silma all. Näiteks salvesta endal arvuti või telefoni taustapildina eesmärki meenutav tsitaat, foto vms. Võid endale teha ka eesmärgi temaatilise kollaaži (ingl k mood board) ajakirjade väljalõigetest ning isiklikest piltidest, mida seinale või mujale nähtavasse kohta riputada. Kui tahad vähendada nutisõltuvust või ekraani taga veedetavat aega, kleebi nt televiisori ja tahvelarvuti ekraanile õppimise ajaks lubadust meenutav humoorikas silt, nt „Sa tänad hiljem iseennast selle eest!"

Inspiratsiooni ei saa kunagi olla liiga palju!

Toida ja inspireeri ennast unistusega püstitatud eesmärgi saavutamisest. Kui lubaduseks on paremad õpitulemused, et pääseda hiljem Sind huvitavale erialale õppima, uuri lisa Sulle huvipakkuva tuleviku, nt konkreetse kooli õppimisvõimaluste kohta - jälgi kooli uudisvoogu sotsiaalmeedias, uuri lisa veebist ja sõpradelt ning mine kindlasti ka sinna kooli varjutama.