On inimesi, kes ütlevad nagu muuseas, et ah, mul pea valutab, aga tegutsevad sama reipalt edasi. Teised ütlevad, et pea valutab, seega ma ei saa miskit teha, kuhugile tulla, ega ka lihtsalt niisama olla . Kui vähegi võimalik, tahetakse vaid voodis lesida. Kolmandad teatavad, et neil hakkab vist varsti peavalu ja haaravad tableti järele. Kõik tajuvad valu erinevalt ning valu tugevus on varieeruv. Ka Zeus, kreeklaste peajumal, kannatas kohutavate peavalude all. Koguni nii tugevate, mis nõudsid kirurgilist vahelesegamist. Legend pajatab, et kord oli valu nõnda tugev, et Zeus palus Hephaistosel oma kolju avada, et valu kaoks. Samal hetkel sündis tema peast väike, aga täiskasvanud noor naine, turvis seljas, mõõk ja kilp käes. See oli Athena, tarkuse ja aususe jumalanna.

Mis on peavalu?
Sinu aju ei valuta, kuigi see võib tunduda uskumatu. Aju ütleb, kui mõni muu kehaosa valutab, aga ta ise ei tunne valu. Sellepärast saavad arstid teha ajuoperatsioone nii, et patsient on teadvusel. Enamasti valutab pea väljastpoolt koljut, valutavad närvid, veresooned ning pea- ja kaelalihased. Mõnikord veresooned või lihased paisuvad, avaldades survet ümbritsevatele närvidele, mis saadavad valusignaali ajju. Tihti võib peavalu kaasneda hoopiski mõne teise haigusega, näiteks gripiga.Tervenemise korral kaob ka peavalu.

Pingepeavalu tekitavad stress, väsimus, arvutitöö või kutsehaiguse tagajärjel tekkinud lihaspinge ja kaelatraumad. Kuklas, otsmikul, meelekohtades või pealael pulseerib valulik surve, mis pigistab pead nagu liiga kitsas müts. Peavalu võivad aga esile kutsuda ka mitmed teised tegurid. Näiteks magamatus, mõne söögikorra vahelejätmine või kuuma päikese käes mängimine, ärevus või mure mõnes sündmuse eel (näiteks enne eksamit), mõnel juhul ka auto- ja bussisõit või silmade pingutamine (pikaaegne teleri- või arvutiekraani ees istumine). Vahel võivad peavalu põhjustada ka tugevad lõhnad: lõhnaõli, suitsu, uue auto või vaiba lõhn, ka bensiini- või värvilõhn.

Peavalu võivad põhjustada rohke suhkru- või soolasisaldusega toidud, samuti mõned piimatooted, šokolaad, juust, jogurt, banaanid, mõned lihatooted ja kofeiini sisaldavad joogid.

Loomulikult võib igaühe peavalul olla oma põhjus. See, mis võib su sõbra pea valutama panna, ei pruugi sulle üldse halvasti mõjuda. Sage peavalu võib olla päritav. Kui su pea tihti valutab, on väga tõenäoline, et ka ema või isa pea valutab tihti.

Kuidas ravida peavalu?
Esimene asi on rääkida sellest mõnele täiskasvanule, kes saab aidata. Heida jahedas hämaras ruumis pikali ja sulge silmad. Lõdvestu. Hinga kergelt ja sügavalt.

Täiskasvanu võib anda ka peavalu leevendavat ravimit, ise endale tabletti valida pole kõige õigem. Enamasti läheb peavalu üle, kui oled veidi puhanud või maganud.Õnneks pole pingepeavalu niivõrd ohtlik tervisele, kuivõrd ebamugav ja tüütu.

Soovitan peavalu ja väsimuse korral lihtsalt veidi aeg maha võtta, nii palju kui see antud olukorras parasjagu võimalik on. Natuke end liigutada ja näiteks käia massaazhis. Liigne ravimite tarbimine ei pruugi just väga positiivselt lõppeda…