Kas teadsite, et statistilistel andmetel oli 2006. aasta 19. mai seisuga diagnoositud 249 uut HIV nakatumist ja terves riigis on praegu kokku 5312 HIV-viiruse kandjat? Hetkel on maailmas 40 miljonit HIVi kandjat ning kaks ja pool miljonit neist on alla 15aastased noorukid. AIDSi sureb päevas umbes 8200 inimest, mis teeb aasta peale kolm miljonit.

Mis on AIDS?

Acquired Immunodeficiency Syndrom on eesti keeles omandatud immuunpuudulikkuse sündroom. AIDS on haigus, mis hävitab keha võime võidelda teiste nakkustega. AIDSi põhjustab HIV. Kui HIV on saavutanud lõppastme ja inimene on jõudnud staadiumisse, kus tal on AIDS, on organism kaotanud vastupanuvõime. Kui inimene nakatub uude haigusesse, ei pruugi ta enam paraneda.

Mis on HIV?

Human Immunodeficiency Virus on inimese immuunpuudulikkuse viirus. HIV põhjustab AIDSi ja selle vastu ei ole tõhusat ravi. See laastab inimese immuunsüsteemi nii, et see ei suuda enam haiguste ja nakkustega võidelda. Samas võib inimene kanda HIVi aastaid, ilma et haigeks jääks.

HIVi/AIDSi tunnused?

HIV-nakkust saab kõige paremini kindlaks teha vereanalüüsiga, mitte tervislike tunnuste põhjal, mida inimene arvab endal olevat. Paljudel inimestel pole pärast HIVi nakatumist aastaid mingeid sümptomeid, mõnel jällegi tekivad juba paar nädalat pärast nakatumist iseloomulikud tunnused: temperatuuri tõus, kurguvalu, väsimus, lümfisõlmede suurenemine. Need nähud kaovad iseeneslikult. Lisaks on AIDSile/HIVile iseloomulikud suu limaskestade seenhaigused, vöötohatis, higistamine, köha, kaalu langus, pikaldane kõhulahtisus, nõrkushood.

Kuidas levib?

Ühelt inimeselt teisele levib HIV, mitte AIDS. HIV levib peamiselt suu-, anaal- ja tupeseksi kaudu, lisaks ka ühiste nõelte kasutamisel narkootikumide süstimisel. Samuti võib see kanduda emalt lapsele sünnitusel, emaihus või rinnapiimaga toites. Ka organite ja vereülekannete puhul on tõenäoline HIVi nakatuda, seda eeldusel, et doonor on HIV-positiivne.

Test

Testi käigus otsitakse veres olevaid antikehasid, mida organism HIVi nakatumise korral tootma hakkab. Aega läheb kümme nädalat, enne kui keha jõuab toota piisavalt antikehasid, et test seda näitaks. Selle aja jooksul on inimene võimeline nakatama ka teisi, kuigi tema enda vereproov veel nakatumist ei näita. Test kestab umbes mõnikümmend minutit. Protseduure ei ole mõtet tegema tulla kohe pärast vahekorda, pigem tuleks kümne nädala jooksul vältida enda kehavedelike kokkupuudet kaaslaste omadega.

Teadmised jäävad kesiseks

AIDS on muutunud meie ühiskonnas päris valusaks teemaks. Nakatumine HIVi on sagedane, kuid teadmisi napib endiselt. Ka Delfi noortefoorumis on AIDS päris aktuaalne teema ja noorte kommentaaridest peegeldub üsna palju teadmatust. Seal demonstreeritud teadmised nagu: „Aidsi ei saa kuidagi nakatuda, HIV-viirusesse saab nakatuda ja sellest kujuneb mõningate aastatega aids välja. Kõiki suguhaiguseid võib saada suuseksiga,” jäävad teadmatuse ees siiski vähemusse.

„Hästi ei usu, aga öelge, kas on võimalik, et kui ma aidsihaigega suudlen, saan aidsi?” ei tea üks foorumlane. Tegelikult toimub nakatumine HIV-positiivse inimese kehavedeliku jõudmisel teise inimese vereringesse. Näiteks vere, menstruatsioonivere, sperma, eelsperma, tupevedelike ja rinnapiima kaudu. „Kas nõrk peavalu ja peapööritus võivad olla HIVi sümptomid? Palavikku ei ole,” küsib üks murelik kommentaator teistelt foorumikasutajatelt. Talle vastab keegi teadlikum, et pigem tuleks teha tasuta anonüümne test, mitte jääda sümptomeid ootama.

Samuti on osad foorumikasutajad murelikud, kuidas oma partner testi tegema viia: „Nimelt on mul salasuhe. Aga tal endal on tüdruk olemas. Räägitakse, et sellel tüdrukul on aids. See tähendab seda, et ka poisil peaks olema aids. Ma südamest loodan, et see vale jutt, aga kui tähelepanelikult vaadata, siis sel tüdrukul on silma ümber kollane. Mitte liiga hullult, aga siiski. Ma ju ei saa öelda poisile, et lähme nüüd testi tegema. Kahtlane oleks, või mis? Vahekorras me pole olnud, aga suudelnud küll. Mul suus õnneks kõik korras ja temal ka. Kuidas ma peaksin ütlema talle, et ma tahan testi teha? Aga kui sel tüdrukul ongi aids ja tema seda ei tea?” kirjeldab anonüümne kommenteerija enda muret.

AIDS ei ole asi, millega nalja teha. Testi tegemises ei ole midagi imelikku, seda enam, et see on Eestis üheks märkimisväärseks probleemiks kujunenud. Palju hullem, kui teha test või paluda seda teha oma partneril, on elada teadmatuses.

Andmed ja info AIDSi kohta pärinevad netilehelt www.aids.ee.