Enne 9. klassi lõpetamist olin üsna kindel, et mina küll kuskile ametikooli ei lähe…endale sellist häbi tegema. Sest nagu teada, ei ole kutsekoolide maine just parimate killast. Praegu on lausa piinlik, et ma niimoodi mõtlesin.

Jõudiski kätte see aeg, kui tuli langetada otsus, kas ametikool või gümnaasium. Ma sain edasi reaalkooli gümnaasiumi ossa, kuid leidsin, et turism, reisimine ja kõik sellega kaasnev on just see, mis mulle huvi pakub ja millega ma soovin ka tulevikus tegeleda, seega otsustasin ametikooli kasuks.

Juba esimestel päevadel mõistsin, et mu otsus oli ainuõige. Silmnähtava piiri sain äkki tõmmata kutsekoolide ja üldhariduskoolide vahele. Ma ei saa öelda, et õpilased ja õpetajad on kutsekoolis võrdsed — muidugi mitte. Aga just nii see mulle hakkas tunduma juba esimese aasta jooksul. Sest enam ei koheldud mind nagu last, vaid minusse suhtuti ja suhtutakse siiani kui täiskasvanud inimesse. Niivõrd suur vahe on ametikooli õpetajate ja üldhariduskoolide õpetajate suhtumisel. Esimest korda pärast üheksat kooliaastat hakkasin ma hommikuti hea tujuga ärkama, sest ma teadsin, et ma lähen keskkonda, kus mind koheldakse võrdväärselt teistega. 

Millegipärast on kõigile jäänud mulje, et kutsekoolid on n-ö “prügikoolid”, kuhu lähevad need, kes gümnaasiumiossa edasi ei saa või ei viitsi õppida. Kust selline arvamus tuleb, jääb minu jaoks küll mõistatuseks. Tunnid on ka ametikoolides nagu tunnid ikka. Oma eriala valikuga olen ma väga rahul, sest see on niivõrd mitmekülgne ja huvitav.

Üks põhjus, miks minu silmis kutsekoolid on paremas nimekirjas kui üldhariduskoolid, on praktikad. Sisepraktikad ja välispraktikad, ehk kooli lõpetades, on juba olemas ka mõningane töökogemus praktikate näol. Teada on ju tõsiasi, et tööandjad võtavad meelsamini tööle töökogemusega töötajaid kui neid, kellel lihtsalt 12 klassi läbitud ja praktiline oskus nullilähedane. Ja olgu mainitud ka see, et nii nagu üldhariduskooli lõpetades, on võimalus ka pärast kutsekooli minna edasi õppima kõrgkooli. Lükkan täielikult ümber levinud arvamuse, et kutsekool on lollidele — ei ole. Kutsekool ei ole vaba aja veetmise koht, vaid siiski asutus hariduduse ning eriala omandamiseks!