Tegelikult ei pea see sugugi nii olema! Saab ka teisiti! Oluline on panna kõrva taha mõningad näpunäited.

Sisu peab klappima!

  • Kasuta lühikesi ja ülevaatlikke lauseid, sest kuulajad peavad mõtte tabama hoobilt ega saa kuskilt seda samal ajal lugeda!
  • Kui kasutad võõrsõnu või erialaseid termineid, pead need ka lahti seletama!
  • Ära hüppa ühelt mõttelt teisele! See ajab kuulajad segadusse ja lisaks võid ka ise mõttelõnga kaotada.
  • Tee aeg-ajalt olulisest kokkuvõtteid!
  • Pikkade loetelude asemel too pigem vähe aga tabavaid ja eeldatavalt tuttavaid näiteid!
  • Keerulisi asju püüa seletada mitmel viisil, erinevate sõnadega!
  • Näitlikusta keerulisi kokkuvõtteid graafikute, jooniste jms abil!

    Ära loe maha!
    Paberil olevad pidepunktid on ilmtingimata vajalikud! Need annavad sulle kindlust, et sa järge ära ei kaotaks ja olulist informatsiooni ära ei unustaks. Kunagi ei tohiks aga seda sõna-sõnalt maha lugeda. Puhas ettelugemine uinutab su kuulajad lihtsalt magama!

    Räägi kõva ja selge häälega!
    Tagumised pingiread tahavad ju ka teada, millest sa seal ees räägid. Harjutamisena võid oma ettekande kassetile lindistada ja oma hääletugevust kuulata. Ilmselt imestad isegi, kui ebaselgelt sa räägid ja kui palju sõnu “ära sööd”.

    Kasuta oma häält instrumendina!
    Püüa mitte rääkida kogu aeg monotoonselt ja samas tempos! Võtmekohtadel räägi kõvemini, näiteid tuues muuda taas oma intonatsiooni ja hääletugevust! Ja ära unusta pause! Samuti võid katsetada, mil moel mõjub see, kui sa äkki sosistama hakkad!

    Kasuta kehakeelt!
    Mis teeb ühest tavapärasest inimesest hea näitleja? Ta ei köida publikut mitte ainult oma hääle, vaid ka miimika ning teiste kehaliigutustega. Niisiis ära alahinda kehakeelt! Loomulikult peavad liigutused olema antud teemaga sobivad, et sa ei näeks välja kui grimasse tegev pärdik või laval seisev missikandidaat.

    Serveeri materjali väikeste suutäite kaupa!
    Kellele ikka nii väga meeldiks maitsvat koogitükki korraga suhu panna, sest siis tuleks ju meeleheitlikult närida, et see kõik alla neelata. Tekib lämbumisoht! Ära sööda sinagi kuulajatele liiga suuri suutäisi korraga. Pigem piirdu selgituste ja vähese informatsiooniga, mida garneerid huvitavate näidetega. See maitseb hästi!

    Lase kuulajatel kaasa teha!
    Et olla kindel oma kuulajaskonna tähelepanelikkuses, valmista nende jaoks väikesed küsitlused, lünktekstid. Palu neil oma arvamust avaldada! Haara nad arutellu! Nii on kindel, et nad saavad sinu ettekandest positiivse elamuse.

    Jaga enne ettekannet õpilastele kätte käsilehed!
    Leheke, kus on peal sinu ettekande teema, põhilised punktid ja lühike kokkuvõte võiks olla küll iseenesestmõistetav, Küll võid sa aga juurde lisada soovituslikku kirjandust, internetilinke, pilte, tabeleid, teemaga seotud ajakirjanduslikke artikleid vms.