Uuringus osales 120 premenstruaalse sündroomiga või sellest veel rängema premenstruaalse düsfoorilise häirega naist. Ilmnes, et võrreldes platseebot saanud naistega taandusid haigusnähud kuue kuuga märgatavalt nendel, kes võtsid iga päev ühe- või kahegrammiste kapslite kujul E-vitamiini ning gamma-linoleenhapet, oleiinhapet, linoolhapet ja muid polüküllastumata rasvhappeid.

Võrreldes katsealuseid, kellele manustati uue toidulisandi suuremat, kahegrammist annust nendega, kes said madalamat, ühegrammist doosi, nõrgenesid vaevused rohkem just esimesse rühma kuulujatel, vahendas WebMD.

PMSi tunnuseid analüüsiti kuue menstruaaltsükli jooksul, kasutades menstruatsiooni mõju ja tugevuse hindamiskalendrit („Prospective Record of the Impact and Severity of Menstruation“ ehk PRISM), mis annab ülevaate ilmnevatest PMSi sümptomitest ja nende tugevusest.

Ei ole täpselt teada, kuidas need toidulisandid PMSi vaevusi leevendavad. Kuid teadlased oletavad, et vajalikud rasvhapped võivad mõjutada prostaglandiinide tootmist, mis omakorda vähendab hormoon prolaktiini toimet.

Allikas: kliinik.ee