Suhtumine onanismi on olnud läbi aegade väga erinev. Ajaloost on teada, et kirik halvustas igasugust seksi ja niisiis oli põlu all ka eneserahuldamine. Eriti totter oli aga see, et just arstid olid need, kes kogu oma jõuga onanismi vastu võitlesid. Asi muutus isegi nii absurdseks, et eneserahuldus väideti olevat kõikvõimalike haiguste põhjuseks. Arstid keelitasid vanemaid kontrollima oma murdeeas lapsi. Tualetid ei tohtinud mitte mingil juhul olla seestpoolt suletavad ja suguelundite pesemisele vaadati kui tegevusele, mis võis samuti esile kutsuda genitaalide stimulatsiooniefekti. Tohtrid määrasid lastele jääkülmi vanne ja õmblesid kokku poiste eesnahka ja tüdrukute häbememokki. Levinud oli laste käte kinni sidumine ööseks. Väideti, et eneserahuldamine teeb pimedaks ja kurdiks, et häbememokad lähevad paiste ja punaseks ning et naised ei jää rasedaks ja mehed ei suuda lapsi eostada.

Tänapäeval ollakse veendunud, et see kõik on üks suur tobedus ja väljamõeldis. Keegi pole suutnud tõestada, et masturbatsioon oleks mingil viisil kahjulik. Sageli väidetakse, et eneserahuldus on omane peamiselt puberteedieas noorukitele. Ilmselt on selles jutus tõetera sees, sest noored peavad ju oma hormoonitulvaga kuidagi toime tulema. Samas aga ei saa väita, nagu muus vanuses mehed ja naised sellega ei tegeleks.

Veel nähakse eneserahuldamises seksuaalvahekorra aseainet. Ma masturbeerin sellepärast, et mul ei ole kedagi ja järelikult pean ma ennast kuidagi teisiti „aitama“. Tegelikult ei peaks neid kahte vaatlema teineteise aseainena. Nii onaneerimisel kui ka suguelul on inimese elus tähtis koht. Loomulikult võib soovitud inimese puudumisel masturbeerida, kuid see ei ole kindlasti mitte ainsaks tõukejõuks.

Ühtlasi on masturbatsioon suurepärane ettevalmistus seksiks. Mees õpib ennast valitsema, et suudaks hiljem naisele pakkuda võimalikult kaua kestvat naudingut. Naine, kellel on nagunii raskem orgasmini jõuda, õpib oma keha tundma ja oskab hiljem meest suunata ja nõustada, et kogeda maksimaalset naudingut.

Woody Allen on öelnud: “Eneserahuldamine on ju seksimine iseendaga ja iseennast armastame me ometi üle kõige!“