Neli kuud tagasi alustasid programmis oma projektide arendamist ligi 600 Tallinna, Harjumaa, Järvamaa, Läänemaa ja Raplamaa noort vanuses 13-19 aastat. Esialgsest 171 ettevõtlikust ideest on tänaseks arenguprogrammi ja konkursi finaali jõudnud 56.

Loodud projektid jagunevad nelja kategooriasse: IKT ja inseneeria, loomemajandus (eraldi disain ja muusikatööstus), sotsiaalne ettevõtlus ja teenusmajandus.

SA Entrum tegevjuhi Darja Saare sõnul pääses finaali enim teenusmajanduse valdkonna ideid (15), mille seas on näiteks gümnaasiumiõpilastele praktikate vahendamisega tegelev start-up Praktikum. „Tänavu on tunda noorte suurt huvi toodete ja teenuste vastu, mida ei pruugi saada reaalselt käega katsuda. Tegemist on erinevat laadi mobiili- ja veebirakendustega, samuti noortele suunatud teenuseid pakkuvate portaalidega," kirjeldas Saar võistlusprojekte. "Samas on üsna traditsioonilised probleemid ja vajadused, millele lahendusi otsitakse. Näiteks pakuvad noortele ikka huvi täiendavad võimalused vaba aja sisustamiseks, praktikakohtade või lemmiklaulude sõnade kiireks leidmiseks,“ märkis Saar.

Lõpetuseks küsisin patroonidelt restorani omanikult Anni Arrolt ja vehklejalt Nikolai Novosjolovil kolm veidi ebatüüpilisemat ettevõtlikkusega seotud küsimust. Anni ütles selle peale, et temale sobivad sellised küsimused ning on harjunud.

Kui sul oleks valge paber, joonlaud, gloobus, mikker, võti ja telefon, siis millise projekti sa ENTRUMile esitaksid?

Anni: Oi, oi, oi, kui keeruline küsimus! Ma ei tea, kas minult nii keerulist küsimust ongi küsitud. Kuna mul on paber, ideed algavd paberilt ju, siis alustaksin kritseldamisega ja ideede kirja panemisega. Katsetaksin erinevaid asju, kuna esimene idee ei pruugi olla alati just see. Võibolla midagi reisimisega mõtleksin välja.

Nikolai: Millise projekti ma esitaksin ENTRUMile, no ma tean, et ENTRUMi programmis antakse selleks mõelda vähemalt ligi pool tundi aega. Ma arvan, et telefon on olemas, ehk siis saab ühendust võtta ükskõik kellega. Gloobus on ka olemas. Võibolla mingisugune turismibüroo?

Mis on sinu selle nädala kõige ettevõtlikum tegevus?

Anni: Ma teen ühte uut raamatut hetkel, et see on väga ettevõtlik olnud. Me oleme pildistanud väga palju erinevaid kooke siin kohvikus Komeet, kus ma töötan. See on väga ettevõtlik, muidu argipäev on ju ikka argipäev, aga see on selline teistmoodi. Nõuab rohkem pingutust. Raamat on koogiraamat, mis tuleb kevadel välja. Seega peame kõvasti tööd tegema.

Nikolai: See on hea, ettevõtmine tähendab kasu. Ma käisin trennis. Vaata, ettevõtmine on see, et ta peab kasu tooma ja minu jaoks toob kasu treenimine.

Milline oleks lause, mis sa ütleksid neile, kes tänase päeva diivanil veedavad?

Anni: Tõuske püsti ja minge õue, päike paistab! See on esimene, värske õhk. Tihtipeale inimesed jäävad diivanile ja sinna nad jäävadki. See umbne ruum paneb viimasedki ajurakud kinni. Kasvõi korraks jalutama ja sa tunned, kuidas juba aju töötab paremini.

Nikolai: Tead, üks väga hea lause, mille ütles Bill Gates, ma tsiteeriksin teda. Ta ütles siis, et: "Diivanite ja tagumike vahel ei lenda ükski dollar!"

Juba 22. märtsil Tallinnas Mektory Innovatsioonikeskuses toimuval ENTRUM superfinaalil astuvad finalistid peažürii ning pealtvaatajate ees lavale ning tutvustavad oma ideid ning nende teostamise tulemusi. ENTRUM superfinaalile on oodatud ka pealtvaatajad. Pileteid on võimalik soetada Ticketpro müügipunktidest ja aadressil www.ticketpro.ee.

Eesti kõige ettevõtlikumad koolinoored 2014 kuulutab 7. mail toimuval ENTRUM auhinnagalal välja Eesti Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves.

ENTRUM on Eesti Energia algatatud ja koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooni-ministeeriumi ning Eesti Kaubandus-Tööstuskojaga ellu viidav üleriigiline noorte ettevõtlikkusideede konkurss ja arenguprogramm. ENTRUM on kolmeaastase rotatsiooni põhimõttel tegutsemise jooksul arendanud ettevõtlikkust rohkem kui tuhande viiesajas noores.