Kosova on esimene malevarühm, kus said kokku noored Tallinnast, SA Õpilasmaleva alt ja noored Tartu noorte töömalevast. Kui malevlaste käest küsida kõige meeldejäävamat lugu, siis ei oskagi nad kohe vastata. Terved kaks ja pool nädalat olid nende jaoks üks põnev lookene. Pidevalt toimus midagi ning igav polnud kunagi. Siin on aga mõned seigad lugemiseks.

1.Sõprusrühm
Meie malevarühmal oli au saada sõpradeks sellise toreda rühmaga nagu on Ahja I rühm. Sõprus ei alanud küll kõige sõbralikuma külje pealt. Nimelt röövisid Ahja rebased kosovlaste malevalipu. Pidime neile kuidagi tagasi tegema. Veidral kombel oli meie kätte jäänud ühe ahjaka käterätik. Sellest meisterdati lipp ja mindi öösel Ahja malevat duellile kutsuma. Järgmisel päeval pidi olema tööpäev, seega oli väga raske veenda rühmajuhti sellisele vägiteole. Lõpuks ta siiski leebus ja oligi minek. Sellel ööl oli ilm väga tuuline ja sadas vihma. Ahja talu juures sai mõne Ahja malevlasega natuke juttu vesteldud ja kutse randevuule edasi antud.

Olime juba koju minemas, aga leidsime, et ei saa ikka nii nõrgad olla ja peame kuidagi ahjalasi ka "üllatama". Otsustasime kinni teipida nende vetsu. Oma vara tagasi saamise nimel võistlesid Ahja ja Kosova ümber kooli jooksus, madratsi täispuhumises ja sellega vee peal sõitmises. Punktid jäid viiki ning mõlemad rühmad said enda lipud tagasi. Läbi selle pandi alus ka sõprusele ning meie rühmad kohtusid ka hiljem.

2. Pulmad
Maleva traditsiooniks on samuti malevapulm, mis on iga maleva jaoks väga eriline sündmus. Nimelt valitakse 2 noort, kellest saavad pruut ja peigmees. Kuid noorpaari välja selgitamiseks korraldati suured valimised, kus testiti iga malevlase sobivust abiellunuks. Meie malevas leidsid teineteist Mattias ja Susanna. Nad jäävad igaveseks kokku. Enne pulmi peeti maha ka poissmeeste ja-tüdrukute õhtu.

Pruut ja peigmees läbisid mitmeid katsumusi, et end pulmadeks ette valmistada. Pulmas sai iga malevlane endale rolli ja kõik malevlased sobisid loositud mängurolli imehästi. Värvikamad tegelased olid peiu ekspruut, kes läks igal võimalusel pruutpaari vahele, ning hispaania noormees Alejandro, kes proovis võrgutada kõiki pulmas olnud tüdrukuid. Huvitav juhtum pulmas oli samuti täiesti uus kihlumine. Nimelt otsustas peigmehe ema paluda endale meheks pruudi veteranist vanaisa. See tekitas aga suure draama ning lahendus oli see, et hüljatud peigmehe isa otsustas flirtima hakata pruudi vanaemaga.

3.Töö
Meie rühma tööks oli maasikate korjamine. See on kõige levinum malevatöö. Maasikaid korjata pea kaks ja pool nädalat on pikk aeg ja väike puhkus ja maasikasõda töö vahele kulus marjaks ära küll. Mõnikord vajus motivatsioon maasikaid korjates väga madalale ning paratamatult lausuti "Ma enam ei jaksa". Selline probleem ei kestnud kaua, kuna kõik ümberkaudsed malevlased asusid asja parandama. Põllu vahel sai tantsitud ja karjutud "Machinga". Üheskoos pingutati ning saimegi tööga lõpuks hakkama. Töö ja ööbimiskoha vahele jäi Ahja järv, kus sai ilusate ilmade korral alati pärast rasket tööpäeva ujumas käidud.

Üks malevlane meenutab: "Ma päris täpselt ei mäleta, millal see seik aset leidis, aga malev oli juba poole peal ning maasika korjamise tüdimus oli mingil määral kõigil. Korjasin parajasti maasikaid ja üritasin jututeemat hoida. Kuna kõigile olid teada Nikita vaimukad ja siirad jutud oma elust, palusin tal mõne loo rääkida. Ja eredaim mälestus tema jutust on see, kuidas ta loomaaias piisoniaeda sattus. Tänu Nikita juttudele möödus too päev väga naerurikkalt. Nikitaga seostub veel see, et üks kord võttis ta hallitanud maasika kätte ja sõnas: "Vaadake, see on ju nagu vanaisa!" Oi, kuidas kõik läheduses olevad malevlased naersid. Nikita oli meie malevahing nagu me kõik, ainult, et tema lähenes asjadele alati oma nurga alt, mis tegi alailma palju nalja."

4. Elu malevas
Igal malevarühmal on omad eripärad: kujunevad näiteks välja hüüdlaused, huvitavad vabaajategevused ja lemmiklaulud. Kosova rühmas sai selleks looks "Tantsi Hop, Johanna", mis Kuldse Trio poolt kuulsaks lauldud. Kui alguses tantsisid seda tantsu vaid kaks tütarlast, siis maleva lõpuks tegid seda kõik üheskoos, rõõmsalt kaasa lauldes ja tantsides.
Lisaks oli meie malevagrupis suureks hitiks ristsõnade lahendamine. Toimusid ka ristsõnalahingud, kus võisteldi, kes kiiremini ristsõna ära lahendab. Ristsõnade varustajaks sai meil Ahja Konsum, kus ka kiirnuudleid ja kartuliputru hangiti, mida hiljem filmiõhtute ajal nauditi.

5. Kokkuvõtteks
Eks võibolla kõik lugejad ei mõistagi meie mälestusi, kuid usume, et igal malevas käijal on samasugused tunded nagu meil. Seega kutsume kõiki noori järgmisel suvel malevasse. See muudab elu ja maailmapilti. Selle aasta malevalased kohtuvad 9.-11. augustil kokkutulekul Toosikannus ning kõik uued ja vanad malevlased 27. augustil suurel kontsert-kokkutulekul “EÕM 50”. Kahe nädalaga sai Tallinna ja Tartu noortest Kosova! See, et malev sai läbi, pole meie Kosova grupi jaoks mingi lõpp, vaid uute ühiste seikluste algus.

PS! Kui tahad Kosova rühma tegemiste kohta rohkem teada, jälgi meid instagramis: kosova_malev.