President Lennart Meri käis koos abikaasa Helle Meriga riigivisiidil Suurbritanniasse 1998. aasta aprilli lõpus. Mitmete muude diplomaatiliste kohtumiste hulgas külastas Eesti esipaar Buckhinghami palees kuninganna Elizabeth II-st, Helle Meri oli selleks puhuks selga pannud Eesti lipuvärvides kostüümi.

Toonane presidendi pressiesindaja Epp Alatalu sõnas Eesti Päevalehele, et Meri oli visiidi käigus lausa võlunud paljusid olulisi inimesi oma ehtinglasliku olekuga. "Samuti ka proua president, kes näiteks kuninganna audientsil kandis Eesti lipuvärvides kostüümi ning valgeid kindaid, mis kuninganna juures on väga soovitatavad," rääkis Alatalu.

President Arnold Rüütel ja tema abikaasa Ingrid Rüütel kohtusid kuningannaga Rüütili ametiaja lõpul, Šotimaal toimunud ja pea tund kestnud vestluse üheks eesmärgiks oli 2006. aasta sügisel toimuva kuninganna riigivisiidi detailide arutamine. Tegemist oli toona ajaloolise sündmusega, sest kuninganna Elizabeth II polnud mitte kunagi varem Eestis käinud.

"Presidendi sõnul oli kohtumine väga südamlik ja kantud Suurbritannia riigipea siirast huvist Eesti vastu. Algselt planeeritud paarikümne minuti asemel kestis kuninganna audients Eesti presidendipaarile viiskümmend minutit," kirjutas 2006. aasta 4. juulil presidendi kantselei.

Tema Majesteet kuninganna Elizabeth II tegi koos Tema Kuningliku Kõrguse prints Philipiga oma esimese riigivisiidi Eestisse 19.–20. oktoobril 2006. aastal. Neid võttis vastu vaid kuu aega enne seda presidendiks saanud Toomas Hendrik Ilves.

Ootamatult palju tähelepanu said riigivisiidi ajal Evelin Ilvese kostüümid, Helle Merit ja Ingrid Rüütlit rõivastanud moekunstnik Kai Saar kirus Evelin Ilvese tualetid ja välimuse maapõhja. Eesti esileedi ebaõnnestunud riietusele vihjas ka Briti meedia.

"See ei olnud stiililiselt kooskõlas meie etiketiga. Eelkõige valge krae ja mansetid! Kogenud silm ütleb, et see tõi figuuri puudused pigem esile, kui varjas neid," kommenteeris Saar rõivastust Õhtulehele ja lisas, et see pani toona 38-aastasele Evelinile lausa 10 aastat vanust otsa.

Briti leht The Times kirjutas Evelini kostüümi kohta "igav maasikavahu värvi riietus" ja märkis ära veel ühe suure möödapaneku, nimelt puudus Evelinil kübar. "Ainsana on kindel see, et proua Evelin Ilvesel ei olnud kübarat," rõhutas leht.

foto: Ilmar Saabas

Täna kohtus Elizabeth II-ga esimest korda Eesti praegune riigipea Kersti Kaljulaid, kohtumise puhuks oli Kersti valinud tagasihoidliku ja kuningannaga üsna samades toonides kostüümi. Mõlemal olid jalas mustad kingad ja minimaalselt aksessuaare, seega oli tegemist igati maitseka komplektiga.