Kui Kuldar Leement Järvamaal Kabala põhikoolis õppis, meeldis talle kangesti joonistada. Kõik vabad paberipinnad ja vihikuservad said täis joonistatud. Kui saabus aeg otsustada, mida põhikooli lõpus teha, valis poiss ehitamise ning läks seda õppima Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakooli. Joonistamine oli tema jaoks nii loomulik, et sel teemal edasise hariduse omandamine ei tulnud õigupoolest pähegi. Kui sageli langetatakse valik gümnaasiumi ja kutsekooli vahel sõprade järgi, siis Kuldar oli oma klassist ainus, kes Kehtnasse läks. „Tahtsin õppida praktilisi oskusi,” põhjendab noormees tagantjärele ning on oma valikuga väga rahul – ehitusoskus juba mööda külgi maha ei jookse.

Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakoolis õppimist meenutades rõhutab Kuldar Leement ka joonestustunde, mis talle kõige enam meeldisid. „See oli huvitav ja ma õppisin seal palju uut,” ütleb ta. Kui Kehtnas kooliaeg läbi sai, läks Kuldar kaitseväkke. Edukas oli ta sealgi, lahkudes ajateenistusest väliköögi ülema ja nooremseersandi auastmega. „Korralik söögitegemisoskus on samuti elus väga kasulik,” märgib noormees. Ent ajateenistus andis ka pisut aega järele mõelda ja oma tulevikku kavandada. Nii Kuldar Leement langetaski otsuse – edasi viib tee kunstikooli.

Tartusse minnes oli noorel kunstihuvilisel valida kahe kooli vahel. Tartu Kõrgem Kunstikool annab kõrghariduse, Tartu Kunstikool aga kutsehariduse. Tehtud tööde poolest olid lahti mõlema kooli uksed. Kuldar Leement valis Tartu Kunstikooli. Esimeseks erialavalikuks sai dekoraator-stilist, aga kuna algus on kõigile õpilastele enam-vähem ühe programmiga, tegi Kuldar otsuse minna kujundusgraafikuks õppima.

Tunnustus tuli kiirelt

Kooli kõrvalt on Kuldar ka kogu aeg tööd teinud. Esimesel aastal kunstikoolis läksid käiku ehitusoskused, teisel aastal aga alustas ta juba uue õpitud erialaga ning hakkas tegelema kujundusgraafikaga. Noormees tunnistab, et on südamest rahul kõigega, mida ta õppinud on – nii ehitust kui ka reklaami läheb vaja igal ajal ning igas ühiskonnas.

„Minu haridus on nii praktiline, kui üldse olla saab,” on noor graafiline disainer veendunud. Praktiline on Kuldar Leementi haridus tõepoolest – graafiline disain hõlmab endas palju ka tehnilist poolt. Õppides saavad selgeks nii erinevad arvutiprogrammid kui ka digilauaga töötamine.

Aastal 2011 tunnistati Kuldar Leement kutsemeistrivõistlustel Noor Meister Eesti parimaks nooreks graafiliseks disaineriks. Aasta hiljem osales ta Euroopa kutsemeistrivõistlustel EuroSkills ning naasis sealt meisterlikkuse medaliga. Esikoha tõi ka 2013. aasta Eesti Vabariigi presidendile tehtud jõulukaart, mille eest Kuldarit autasustati turundus- ja reklaamikonkursil Kuldmunaga.

Praktilisest väljundist puudust pole

Töö leidmisega Kuldaril raskusi ei olnud. Kunstikooli minnes ei tundunud mõte reklaamitööst talle väga ahvatlev, kuid nüüd olles hinnatud disainer reklaamibüroos Tabasco, on ta oma tööst vaimustunud. „Minu töö meeldib mulle väga. Kogu aeg on vaheldust ja uued väljakutsed. Vahepeal töötan väga intensiivselt, siis vajan nädalakese puhkust, et taastuda ja mõtteid koguda,” räägib ta.

Ka töökorraldus on Kuldari jaoks väga mugav – kaugtöö, kus firma peakontor asub Tallinnas, tema ise aga töötab Tartus oma kodus. „Skype ja meilid võimaldavad vabalt nii töötada,” selgitab ta. Oma igapäevatöös reklaamiagentuuris Tabasco on Kuldar Leementi klientideks siinsed ärimaailma tipptegijad. Tema reklaame kasutavad näiteks Tele 2, Rademar ja Mynthon.

Kuigi palgatöö võimaldaks rahulikult ära elada, on Kuldaril piisavalt ka omi ideid ja kliente ning nendega töötamiseks on tal oma ettevõte. Alates 2011. aastast on Kuldar andnud Tartu Kunstikoolis ka erialaseid tunde.

„Graafiline disain on hea eriala ka selle poolest, et siin on pidevalt vajadus ja võimalus juurde õppida,” kinnitab Kuldar. „Saab reisida ja saab pidevalt end täiendada. Ise peab palju vaeva nägema, aga tulemused on seda väärt.”

Eriala valides tuleb järgida oma tahet

Kuldar Leement pooldab kutseõpet pärast põhikooli. „Siis on kooli lõpuks selge eriala ja käes on ka keskharidus, kui valid kutsekeskhariduse. Minu arvates on see parem, kui pärast põhikooli kolm aastat gümnaasiumis käia ning alles siis ametikooli minna. Kõige parem on ametit õppida vahetult selle teema sees olles, siis saab kiiresti selgeks, kas tegu on õige asjaga,” selgitab Kuldar Praktilised tööoskused on igal juhul kasulikud ja neid saab pigem kutsekoolist kui gümnaasiumist,” ütleb noormees veendunult.

Kui Kuldarilt küsida, mida ta praegustele õpilastele soovitab, siis vastab noormees: „Tuleb järgida oma tahet, mitte minna õppima seda ala, mida pinginaaber läheb või sõbrad soovitavad. Tööd tuleb ikka ise tegema hakata ning uute sõprade leidmine pole ka uude kooli minnes keeruline. Kõige olulisem on õppida seda, millega reaalselt edasi töötada tahetakse. Kellegi teise, ei sõprade ega vanemate pärast pole mõtet koolis käia.”

Graafiline disain annab palju võimalusi

Kuldar Leementi tööandja, reklaamiagentuuri Tabasco juht Indrek Viiderfeld kinnitab, et graafilise disaini näol on tegemist vägagi perspektiivika erialaga. „Selle ala lõpetajad leiavad tööd art director’itena, kujundajate, küljendajate ja disaineritena,” kinnitab Viiderfeld.

„Võimalusi töötamiseks on palju, spetsialiste ootavad nii reklaamiagentuurid kui ka suured ettevõtted, kus on vaja oma kujundajat. Võimalik on töötada ka freelancer’ina ning müüa oma oskusi üle maailma. Tegemist on ju erialaga, mis keelest väga palju ei sõltu, piisab, kui suhtlemisega hakkama saada.” Palkade kohta ütleb Indrek Viiderfeld, et netopalgad algavad kooli lõpetamise juures 1000 euro lähedalt, tõusevad aga suhteliselt kiiresti ning poole rohkem teenida on täiesti võimalik.

Ka sel aastal võtavad noored graafilised disainerid mõõtu kutsehariduse suursündmusel Noor Meister 2015, mis toimub 6.-7. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Sel aastal tuleb graafilise disaini eriala võistlejatel teha ette antud teemaga kujundustöö, mis eeldab disainimõtlemist ja oskust sihtgrupini jõuda. Kohapeal võistlevad kokku ligi 350 kutseõppurit 25 erialal. Avatud on töötoad ametite proovimiseks, õppimisvõimalusi tutvustavad 31 kutsekooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee ja liitu üritusega Facebookis.