Grete Kleini sõnul on hambad ja suuhügieen talle alati väga olulised olnud. “Külastan regulaarselt hambaarsti ja seetõttu pole mul ka mitte kunagi olnud ühtegi valusat mälestust hambaarsti külastusest,” rääkis ta. Grete soovitus on juua janukustutajana vett: “Magusad ja gaasilised joogid ja sealhulgas ka mahlad nõrgestavad hambaemaili ning siis on ka augud kiired tulema. Selleks, et hambaarstil käigust kujuneks meeldiv kogemus, peab ise igapäevaselt oma suu eest hoolt kandma!”

Grete sõnu kinnitab Eesti Haigekassa projekti Laste hammaste tervis juht hambaarst Anastassia Kuldmaa ja lisab: “Lisaks magusate jookide vältimisele soovitan hoiduda pidevast näksimisest. Söögikordade vahele peab jääma vähemalt 2-3 tundi. Iga suutäis, mis me suhu paneme, sealhulgas ka näiteks kohv piimaga, põhjustab suus happe taseme tõusmist, mis omakorda kahjustab hambaemaili.” Dr. Kuldmaa soovitab noortel ebameeldivate üllatuste vältimiseks kontrollida hambaid kindlasti üks kord aastas. Hammaste ravi ja kontroll on haigekassa lepingupartnerite juures kuni 19aastastele tasuta.

Klubi “Hambad suus” on Eesti Haigekassa algatus noorte hammaste tervise eest hoolitsemiseks. Klubis saab igaüks ka ise kaasa lüüa, tehes endast hambapesu ajal pildi ja postitades selle Facebooki või Instagrami kasutades märget #hambadsuus. Klubi tegemisi saab jälgida Facebookis Suukool lehelt. Vaata klubiga liitumise üleskutset siin.