„Uskumatu, kuidas ümbritsevate inimeste kaasabil võib ühest tühipaljast mõttest saada midagi nii võimsat. Ma ei oska öelda muud, kui et olen üli-üli-ülitänulik, et meil on selline kogukond, sellised inimesed, selline vald, selline kool. Usun, et üheskoos tegutsemise jõud on see, mis muudab kõik võimalikuks,” kommenteeris Eurovisiooni üks kolmest peakorraldajast Eliise Tiidussalu.

„Me tahtsime alguses lihtsalt seda, et koolis oleks tore sündmus, kuid näha, kuidas see kasvab, kasvab, kasvab ja olla selle kasvamise protsessi sees kuni tänase hetkeni välja, on olnud nagu ameerika mäed. See on ehe näide, et tuleb julgeda suurelt unistada, sest niimoodi saab võimatu võimalikuks,” lisas Epp Sillukse.

Kuidas te seda tegite?
Kogu Eurovisiooni tehnilise teostuse eest vastutanud Heini Heinlaid ütles peale auhinna kättesaamist: “Meie eduloo tänase ettekande ajal oli väga selgelt näha, kui kaasahaarav meie Eurovisioon on. Ettekandel näitasime osaliselt ka ühte videolõiku ja see oli väga hea tunne, kuidas Lihula noored suutsid ka video vahendusel kuulajatel naeratuse suule tekitada ning huvi äratada.”
Ka peale tunnustamisürituse lõppu tuldi Eurovisiooni korraldajate käest täpsemalt uurima tehnilise lahenduse ja sisu kohta. “Oldi positiivselt üllatunud, millist sündmust me kogu kooli ja kogukonna toega suutsime läbi viia. Väga hea meel on olla Lihula kooli vilistlane. 12 points goes to Lihula!” rõõmustas Heini.
„Ma olen jumala rahul ja ülimalt uhke. Samas, kui mõelda sellele lisatööle, mida õpilased ja õpetajad tegid, siis see on neile vääriline tunnustus ning Lihula on selle tiitli auga välja teeninud,”kommenteeris Lihula Gümnaasiumi direktor Janar Sõber. „Lisaks teeb head meelt Swedbanki auhind, mis anti kogukonna kaasamise ning koolielu mitmekesisemaks muutmise eest.”
Eduloo „Euroopa noortenädal ja Lihula Eurovisioon” juhendajad olid Lihula Gümnaasiumi huvijuht Hilje Tammaru ning Lihula valla info- ja arenguspetsialist Kristi Märk. Eurovisiooni logo ja animatsiooni autor on Ain Saare.

Eliise Tiidussalu, üks kolmest peakorraldajatest, on arvamusel, et selline tunnustus annab jõudu, et korda saata veelgi enamat, midagi, mis puudutaks igaühte.
Juba mõnda aega on kamp noori Eliise Tiidussalu eestvedamisel tegutsenud selle nimel, et Lihula noortemaja saaks uue elu ja hingamise. Nende jõupingutused on vilja kandnud ning esimesed tulemused kõigile näha – noortemaja ruumid on saanud uue ilme ja valminud on ka temaatiline video.
Näe Päikest pilve tagant!

Just sellist pealkirja kannab video, mis Lihula noortel sel nädalal valmis.“Video eesmärk on see, et inimesed mõtleksid hetkeks veidi rohkem oma igapäevaelu peale, märkaksid üksteist, oleksid tänulikud ning hooliksid enda ümber olevatest inimestest, ”selgitas üks noortemaja eestvedaja, Lihula Gümnaasiumi abiturient, Eliise Tiidussalu, kes on aastaid unistanud võimalusest luua Lihulasse ainulaadne fotostuudio, mis annaks Lihula noortele võimaluse ise midagi ära teha.
Filmi autoriks on Lihula Gümnaasiumi vilistlane Heini Heinlaid, kes on vaatamata sellele, et õpib Tartu Ülikoolis, Lihula asjadega pidevalt kaasa mõtlemas ning omalt poolt panustamas. “Video sügavam eesmärk ning Eliise unistus fotostuudio rajamisest kõnetasid mind esimesest hetkest,” ütles Heini.
“Mul on hea meel, kui Lihulas tekib noortele juurde uusi võimalusi, millest võib sündida midagi erilist. Video “köögipoole pealt” võib lisada seda, et seekord oli huvitavaks väljakutseks sujuva dünaamilise pildikeele kasutamine, mille eesmärk on lugu inimestele veelgi soojemalt ja südamlikumalt edasi jutustada.”
Idee autor Eliise lisas, et selle video abil loodavad nad edasi anda visiooni ja suure pildi sellest, mida ja miks nad teevad ning kui oluline on märgata just väikeseid asju, mis elule tõelise väärtuse annavad.

Lihula Noortemaja kui “teine kodu”

Lihula noortemaja vabatahtliku Eliise suureks sooviks on see, et Lihula noortemajast saaks justkui “teine kodu”, hubane ja soe pesa, kus noortel on võimalus end hästi tunda ning luua midagi suurt. Nii on nad mitmekesi asutamas õpilasfirmat, milleks on fotostuudio ja seda toetavad lisateenused.
“Pakume sealsamas kohapeal lisaks fotostuudiole jumestusteenust ning soovime noortemajja rajada ka ainulaadse kohviku, kus noortel on võimalus koolitöid teha ning end teetassi kõrval koduselt tunda,” kirjeldas Eliise tulevikuplaane.

Unistus fotostuudiost

Eliise on fotograafiaga tegelenud aastaid ning sellest on saanud tema suur kirg – võimalus läbi fotode midagi muuta ja midagi suuta. “Mul on olnud võimalus jäädvustada pulmi, erinevaid sündmusi ning tähtsaid eluetappe, tänu millele olen fotograafia maastikul tuule tiibadesse saanud ning leidnud tee fotostuudio rajamiseni,” kirjeldas Eliise, “Lihulas on palju fotograafia huvilisi noori, kes on mind veelgi enam inspireerinud, et seda unistust ellu viia.”
Koostöös Lihula Lootuse kaupluse ja Lihula USA Today’ga on noortel idee lisaks meigiteenusele hakata pakkuma ka fotosessiooni jaoks rõivaste laenutamise võimalust.
“Nii video valmimisel kui ka noortemaja sisuliste tegevuste osas on meile suureks abiks Kristi Märk, kes meid lisaks abikäele kõige juures motiveerib ning on suureks eeskujuks,” väljendas Eliise heameelt. “Lisaks on veel palju inimesi, keda see teema kõnetab ja kes on meid aitamas. Olen neile kõigile väga tänulik ja mul on hea meel, et meil on võimalus midagi sellist luua. Kõik, mida suudan teistega enda südamest jagada, muudab mind üha tänulikumaks ning paneb mind oma kodukohta armastama”

“Mul on vaid üks suur soov ning üleskutse! Kui Sul on soovi meie tegemisi toetada, siis oleme ülimalt tänulikud kõige väiksemategi asjade osas, SEST JUST PALJUDEST VÄIKESTEST SÜNNIB MIDAGI SUURT JA HEAD! Peame tegema seda, mis on meie võimuses ning fotostuudiosse vajalike vahendite leidmine ei ole reaalsuses nii lihtne kui sellest unistada, kuid olen veendumusel, et see on meie kogukonnale ning noortele vägagi vajalik!”
“Minus on pannud heateod midagi helisema, loodan, et ka Sinus!”

Kui tunned, et tahad noortele abiks olla, anna oma ideedest märku tiidussalueliise@gmail.com,