Ehkki valitsuskõnelused on juba pikalt kestnud, ei paista Tarandi ja Lobjaka arvates mingit masterplaani Reformierakonnal varuks olevat. “Anomaalne situatsioon, et kaks sisuliselt valimised kaotanud erakonda on nüüd läbirääkimistel,” rääkis Lobjakas. IRL ja SDE juhtide jaoks on Lobjaka sõnul valitsusse minemine üks enesehuvi teostamise meetod. “Tulemuseks on see, et Rõivas on teatud mõttes üle mängitud ja tal on laua ääres kaks partnerit, kellel mõlemal on korraga tuumanupp ehk kui üks sealt ära läheb on Rõivase mäng mängitud,” rääkis Lobjakas. Lisaks arvab Lobjakas, et praegune viivitus viitab sellele, et kõik kolm osapoolt tahavad midagi ära teha, ent ei suudeta kokkuleppele jõuda.

“Tegelikult on Taavi Rõivasel tarvis minna Keskerakonna juurde ja moodustada nii-öelda suurkoalitsioon,” pakkus Tarand ühe variandi välja, tuues seejuures näiteks Saksamaa valitsuse. Ilmselt sellist situatsiooni siiski ette ei tule.

“Ütleb vanasõna: omad koerad kaklevad, omad koerad lepivad,” märkis Tarand. Ta usub, et kui valitsusliit moodustatud saab, siis küllap see kooslus koos toimidagi suudab. “Põhimõtteliselt on see stagnatsioonivalitsuse koalitsioon - mitte midagi olulist ega Eesti tuleviku jaoks tähtsat ette võtta ei saa,” arvas Tarand. Tarandi sõnul on võimalik, et 2019. aastal on oodata protestiparteisid. “See, mis nendel valimistel jäi tulemata, aga mida oodati, tuleb 2019. selle võrra suurema pauguga,” nõustus Lobjakas.