Ära õpi üleliia

Loomulikult peab enne eksameid tuupima, kuid igal asjal on piir ja vajadus. Ei ole mõtet kõiki aineid pähe õppida ning iga vaba minutit kohvitassi ja raamatu taga istuda. Inimese aju on keerukas tööriist ning toimib paremini siis, kui tuupimise asemel meeldejätmistehnikaid kasutada. Leidke igas aines mingeid seoseid, analüüsige ning tuletage — loogilise mõtlemisega saavutab enam eesmärke kui pähe õppides.

Üleõppijatest räägitakse kõikvõimalikke lugusid — kes on eksamil kokku kukkunud, kes on eksamil kõik ära unustanud ning mõned suisa hullumajja ravile sattunud. Vähem haruldane lugu on see, et õppimiseks erinevaid ja kahjulikke erguteid kasutama hakatakse: kohvi, rahusteid või erguteid. Unustage kohe kõik sissesöödavad abivahendid ning õppige mõistlikult — ainult siis saate eksamil seesuguse tulemuse, mida ootate ning väärite.

Puhkus

Puhkust vajab keha ja mõte. See on üks kindel viis kevadel nii vaimselt kui füüsiliselt terveks jääda. Magamist ei tasu sugugi alahinnata ning selleks tuleb alati piisavalt aega võtta. Uni on õpitu kinnistamise aeg — see, mida ärkvel olles loed ja tuubid, saab seeditud just magamise ajal. Võib-olla sellest tulenevadki müüdid, et raamat pea all magades läheb kogu tarkus otse pähe.

Eksamite ajal võib sõpradega väljas käia ning meelt lahutada. Suisa tervislik on aegajalt millelegi muule mõelda — kinos või kohvikus käia. Kasuks tuleb jalutamine ning väheste kevadiste päikesekiirte püüdmine. Päike annab naha kaudu kasulikku D-vitamiini ning ergutab uimast organismi suuremale pingetaluvusele. Kasuks tuleb ka C-vitamiini manustamine: sööge puuvilju ning võimalikult palju igasuguseid juurikaid. Unsutage rämpstoit.

Uued algused

Selles meeletus õppimise tuhinas ei tasu unustada ka isiklikke suhteid. Kevad on tutvuste uuendamise aeg — pühkige tolmu kõigilt meelestläinud tunnetelt. Tuletage meelde, kas olete kellegagi tülis ning minge ja paluge vabandust. Mis siis sellest, et teinegi osapool süüdi on — ilus algatus on suur võit mõlemale.

Isegi armuda tasub, sest kevad annab kõigile tunnetele pisut maagilise varjundi ning sümboolse tähenduse. Inimesed tunduvad ilusamad ning rõõmsamad ja elu lihtsam ning kaunim. Küllap siis suure rõõmu vahel ka need rasked asjad tehtud saavad ning lahenevad. Ja ärge unustage olulist — peagi on suvi tulekul ning siis on ju hea, kui seda kellegi vahva ning armastusväärsega veeta saab. Õnnelik inimene on efektiivsem kõiges ning mingil juhul ei tasu tundeid ootele panna.