Mida siis need tehnikageeniused teadsid enne meid, et säärase valiku tegid? Raamatu “Ekraani poolt koolitatud: kahe kogenud õpetaja paljastus, kuidas tehnoloogia liigkasutus muudab meie lapsed rumalamaks” (“Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technolody Overuse Is Making Our Kids Dumber” ingl k toim.) autorid Joe Clement ja Matt Miles väidavad, et Jobs ja Gates on algusest peale mõistnud digitaalse tehnoloogia sõltuvuslikku mõju, mistõttu oskasid nad seda enda laste puhul peljata.

Nii selgubki raamatu lehekülgedelt, et endine Microsofti juht rääkis juba 2007. aastal antud intervjuudes, kuidas piirab oma tütre arvutiga mängimise aega, kuna märkas, et see hakkas muid tegevusi asendama ning ta ei ostnud ka oma lastele telefoniaparaate enne, kui nood olid saanud vähemalt 14-aastseks. Tänapäeval on telefoni omavate laste keskmiseks vanuseks aga 10 aastat.

Jobs paljastas aga 2011. aastal New York Timesi intervjuus, et tema lastele on iPadi ja üleüldse igasuguse nutitehnoloogia kasutamine keelatud. Hiljuti avaldas iPodi kaasautor ja üks Apple’i geeniuseid Tony Fadell, et kui Jobs oleks praegu elus, tunneks ta maailmas üha süveneva tehnoloogiasõltuvuse pärast tohutut muret ning prooviks kindlasti kuidagi ka sekkuda.

Teaduslikud uuringud on Jobsi ja Gatesi hirme üksnes tõestanud — näiteks 8.klassi õpilastel Ameerikas tuvastati 27% suurem depressiooni esinemise tõenäosus, kui nad tihti sotsaaalmeediat tarbivad ning lapsed, kes iga päev vähemalt 3 tundi ninapidi telefonis veedavad, on altimad enesetapumõtetele.

Kõnealune raamat keskendubki sellele, kuidas Ränioru jõukad lapsevanemad näivad tunnetavat hoopis adekvaatsemalt nutitelefonide, tahvelarvutite ning rüperaalide ohtu kui laiem üldsus, hoolimata sellest, et nad ise neid tooteid loovad. Isegi Räniorus asuvad rikaste ärihaide võsukestele loodud koolid on äärmiselt tehnoloogiavaesed, seal kasutatakse nutiseadmete asemel vanu häid tahvleid, kriite ja pliiatseid.

Seega, miks mitte võtta eeskuju neist, kes tõesti teavad, mis tegelikult toimub!