Paljusid neist lisaainetest on lubatud kasutada toiduainetööstuses, kuid nende põlemisel tekkivaid ühendeid ei ole testitud ning enamasti muudab põlemine nende koostist kahjulikumaks. Passiivse suitsetamise korral hingab inimene sisse vähemalt 43 erinevat tõestatud kantserogeense toimega ainet. Järgmisel korral, kui tekib igatsus sigareti järele, vaata seda nimekirja.

Suitsetamisest loobumise kergendamiseks mõeldud ravimid ei ole samuti ohutud ega efektiivsed. Farmatseutiline nikotiin aitab kõigest 7%-l suitsetajatest halvast harjumusest vabaneda. Peamised suitsetamisest loobumisel kasutatavad ravimid lisaks nikotiinile on varenikliin ja bupropioon. Neil ravimitel on ka kahjulikud kõrvaltoimed: on teadusliku uuringuga tõestatud, et need võivad põhjustada depressiooni ning suitsidaalset ja ennast vigastavat käitumist.

Varenikliini on seostatud agressiivse ja vägivaldse käitumisega ning kuna see mõjutab nägemist, kognitsiooni ja motoorset kontrolli, on selle kasutamine keelatud lennukipilootidel, õhukontrolli keskuse töötajatel ja ka kaubaautode juhtide puhul on kasutamine piiratud.

Klaasvatt sigareti filtris

Uuemad uuringud näitavad, et suurel osal suitsetajatel arenev eriline kopuvähi tüüp on põhjustatud paljudes sigaretifiltrites leiduvatest mikroskoopilistest klaasikiududest, mida teatakse ka klaasvillana. Need kiud põhjustavad kopsukoe kahjustumist ning pidevalt sissehingatavate toksiinide ülekülluse tõttu tekib vähkkasvaja või krooniline obstruktiivne kopsuhaigus.

On leitud, et suitsetajate röntgenipildid näitavad samasugust kahjustust, nagu tekib asbesti sissehingamisel. Imeväikesed killud tungivad läbi kopsu pealispinna lipiidibarjääri ning jäävad kopsukoesse pidama, mis põhjustab hapniku omastamise võime languse.

Milleks fiiberklaasi kiud filtris vajalikud on?

Sigaretifilter toimib puhvrina, mis kaitseb sigareti põlemisel kuumuse eest, mis võib erinevate kemikaalide tõttu tõusta väga kõrgeks. Fiiberklaasil on asbestiga võrreldav kuumusekindlus, mis teeb sellest hea soojustusmaterjali, kuid kes on kogenud, mis tunnet tekitab kontakt klaasvillaga nahal, võib aimata, mida see tekitab kopsukoes.

Sigaretifiltri lagunemise aeg on 10-15 aastat, kuna see koosneb kuni 12 000 tihedalt kokku pressitud klaasikiust. Kui filter koosneks lihtsalt tugevalt paberisse keeratud puuvillast, laguneks see looduses vihmade abiga paari nädalaga.

Kuigi fiiberklaas ei ole sama mis asbest, võib see olla inimese kehas sama kahjustava toimega. Pikad peenikesed kiud tungivad sügavale kopukoesse ning jäävad sinna. Ühes loomkatses leiti, et fiiberklaas on potentsiaalne kartsinogeen, kuna see viib muutustele DNA struktuuris ning kahjustab immuunsüsteemi. See on ka põhjuseks, mis suitsetajad võitlevad külmetuste, nohu ja bronhiaalinfektsioonidega kauem kui mittesuitsetajad.

Allikas: Telegram.ee