1. Ära tee mitte midagi. Kui olukord ei ole väga hull ja keegi ei kiusa otseselt ainult sind, siis aitab väga hästi vältimine. On selliseid kiusajaid, kes soovivad saada lihtsalt tähelepanu. Kui kiusaja paneb su proovile ja näeb, et sa ei reageeri ja võtad asja naljaga, siis ei leia ta enam mõtet sind kiusata. Miks? Sest sinult ei tule mingit erilist reaktsiooni. Kiusaja saab oma naudingu aga siis, kui reageerid.

2. Ütle talle viisakalt, et lõpetagu ära. Vahel aitab viisakas vastuhakk väga hästi. Oluline on aga see, et öeldu ei kõlaks kuidagi ülbelt või provotseerivalt. Kui vastad kiusajale samasuguse käitumisega, valad justkui õli tulle, sest pälvid tema tähelepanu. Proovi nii: "Kuule, ole hea inimene, lõpeta ära. Ma ei solvu, aga selline käitumine on lihtsalt ebameeldiv".

3. Kuula lause ära ja formuleeri see küsimuseks ümber. Sageli ütlevad inimesed enne, kui mõtlevad. Oletame, et kiusaja ütleb sulle, et sul on koledad riided. Proovi jääda rahulikuks ja küsi kiusajalt "Sa arvad, et mul on koledad riided?". See paneb kiusaja korraks öeldule mõtlema. Kui ta vastab jaatavalt, siis proovi jälle rahulikuks jääda ja küsi talt, miks ta nii arvab. Kui asi muutub ebameeldivaks, võid lihtsalt öelda, et riietus on maitse asi ja pole parata, kui talle ei meeldi.

4. Leia endale sõpru-tuttavaid väljaspool kooli. Sinu sõprade järgi otsustatakse ka selle üle, kes sa ise oled. Kui neil on hea maine, siis kandub see ka sinule üle. Aga sõprust kerjata ei ole ka mõtet; see näitaks seda, et sa ei pea endast lugu. Kiusajad näevad just madala enesehinnanguga inimestes kerget saaki. Ära ohverda oma eneseuhkust selle nimel, et kellelegi meeldida. Sa ei pea olema teiste sarnane ja sa ei pea tegema nii nagu teised. Selles ju peitub sinu isikupära ja unikaalsus.

5. Kui asi muutub väga tõsiseks, siis räägi oma vanematega ja kooli juhtkonnaga. Üks asi on väike narrimine, aga palju tõsisem probleem on see, kui kiusamine on igapäevane või muutub isegi vägivaldseks. Sellisel puhul tuleb kindlasti pöörduda oma vanemate ja kooli juhtkonna poole. Kui sealt abi ei saa, siis proovi rääkida mõne teise täiskasvanud inimesega, keda usaldad ja kes saaks sind aidata.

Loe lisaks SIIT.