Kuuldus, et psühhopaadid Hannibal Lecteri kombel inimesi söövad, pidavat olema müüt. Tegelikkuses võivad psühhopaatilise iseloomuga inimesed elada üsnagi tavapärast elu, nad suudavad töötada, elada perekonnaelu ning rikkuda seadust täpselt samamoodi, nagu kõik teisedki. Aga nende töökoht ja abielu ei ole kestvad ning nende elu on tavaliselt kaose ääremail.

Psühhopaat kasutab ära teisi inimesi enesele põnevuse valmistamiseks ja oma enesehinnangu tõstmiseks, psühhopaadil ei ole südametunnistust, mis aitaks tal eristada õiget ja valet jne. Kuigi pole võimalik koostada nimekirja käitumistest ja sümptomitest, mille abil psühhopaati kindlalt ära tunda, on siiski olemas mõned hoiatussignaalid: pealiskaudne sarm, enesekesksus, simuleerimisvajadus, süüdimatus, impulsiivne elustiil, valimatu seksuaalkäitumine, õigusrikkumised alaealisena, mitmesugused toimepandud kuriteod, võimetus oma vigadest õppida jne.

Psühhopaat on tavaliselt manipulaator, nukkude isand, kes mängib teiste inimeste emotsioonidega. Tüüpiliselt on ta verbaalse intelligentsuse poolest kõrgtasemel, kuid puudub nn emotsionaalne intelligentsus — osaliselt tekib raskusi kirjeldamisega, mida ta tundis, miks ta nii tundis või mida teised võisid tunda ja miks.

Psühhopaatide hämmastavaks maailmaks nimetatud, asustatud sarimõrvarite ja rituaalsete piinajatega, on läbi ajaloo ennast vägagi mitmekesiseks tõestanud. Suurimad “staarid” selles on tuntud vähemal või rohkemal määral: Charles Manson, John Wayne Gacy, Ted Bundy, Jeffrey Dahmer, Nathan Leopold ja Richard Loeb ning loomulikult ei tohi unustada ka Rappija-Jacki. Eranditult kõik eelnimetatud on tunnistatud psühhopaatideks.

Kui jätta kõrvale eelpool mainitud kuulsused, võib psühhopaatilisi iseloomujooni leida igas inimeses. Näiteks poliitikute või suurärimeeste puhul on mõned nendest õigustatud või isegi vajalikud, et olla läbilöögivõimeline.

On väga raske tõmmata piiri igasuguse normaalsuse ja hulluse vahele. Tuleb meeles pidada, et välimusest selliseid asju otseselt välja lugeda on võimatu.

Ka sinu kaaslane võib olla psühhopaat! Aga võib ka mitte.