Mis on akne?

Akne on krooniline rasunäärmetehaigus, mida iseloomustab vistrike, komedoonide või mädavillide esinemine näol, dekolteel ja seljal. Raskematel juhtudel võivad tekkida ka põletikulised tsüstid, sõlmekesed ja armid. Puberteedieas meessuguhormoonid ehk androgeenid suurendavad rasu eritust. Kui rasu ei pääse vabalt nahapinnale, koguneb see karvanääpsu sisse, mille tulemusena tekivad rasukorgid ehk komedoonid. Kui ummistuse tõttu karvanääpsu sein rebeneb, tekib bakterite koosmõjul põletik, mis väljendub punetavate mädavistrikena. Nende paranemisel võivad jääda nii pigmendilaigud kui ka auklikud armid.

Akne algab tavaliselt murdeeas ning paraneb enamasti 25. eluaastaks, püsides vahel ka kauem. Kuigi aknet esineb sama palju nii poiste kui ka tüdrukute seas, esineb haiguse raskemaid vorme just noormeestel, põhjuseks meessuguhormoonid.

Aknet soodustab

Üldiselt tekib akne üleaktiviseerunud rasunäärmete tõttu, mille põhjuseks on meessuguhormoonid, kuid haiguse kulgu määravad ka muud faktorid:

-Liiga tugevatoimelised puhastusvahendid  kuivatavad liigselt nahka, vastukaaluks hakkab nahk tootma rohkem rasu.

-Liigne kuumus  füüsiline tegevus,higistamine ja ka kõrge õhuniiskus stimuleerib rasunäärmeid.

- Liigne hõõrdumine  kitsa riietuse, rinnahoidja, peapaela, mütsi kandmine võib samuti stimuleerida rasunäärmeid.

-Kehv, tasakaalustamata toitumine – üle ei tohiks pingutada piimatoodete, valge suhkru ja valge jahu tarbimisega.

-Rasvased kosmeetikatooted  suurendavad pooride ummistumist.

-Pärilikud tegurid, pärilik on ka armide teke.

-Mõned ravimid.

Ravivõimalused

Aknet saab efektiivselt ravida, kuid see võib olla pikaajaline. Ravi tuleks alustada spetsialisti juures. Kergemakujulise akne korral saab abi kosmeetikult. Kui tegu on aknega, mille korral esineb ka sõlmekesi (sini-punased moodustised, mille peal olev nahk on läbipaistev) ning pustuleid (mädased põletikukolded), tuleks pöörduda abi saamiseks nahaarsti poole. Alternatiivina on aknet võimalik ravida ka homöopaatia abil. Spetsialistid oskavad soovitada täpselt nahatüübile sobilikke nahahooldusvahendeid ning panevad paika raviskeemi, mida tuleb jälgida igapäevaselt ka kodus.

Nahahoolduse põhimõtted

Et akne ei süveneks ning mööduks valutumalt, on väga oluline roll nahahooldusel.

-Puhasta nägu kaks korda päevas pehmetoimelise puhastusvahendiga, seejärel kasuta näovett, mis taastab naha pH-taseme ning vajadusel kanna nahale kerge, niisutav kreem.

-Ravi ajal võiks näovesi olla ilma alkoholita, sest see suurendab ärritust ja nahakuivust.

-Väldi teralisi koorijaid, mis tekitavad nahal mikrovigastusi ja soodustavad sissepääsu bakteritele, eelista ensüümkoorijaid.

-Koorima peaks nahka 1-2 korda nädalas, sellele võiks järgneda mask. Soovituslik on korda-mööda teha savimaske, mis on sügavpuhastavad ning niisutavaid kreemmaske. Nii sa ei kuivata nahka liigselt.

-Ära pigista ning kratsi põletikukoldeid, see soodustab põletiku ägenemist ning armistumist.

-Tasakaalustatud toitumine ja piisav vee joomine on nahahoolduses väga olulisel kohal. Värsked puu- ja juurviljad annavad kehale korraliku hulga nahka parandavaid vitamiine. Samuti tulevad kasuks õlid, mis sisaldavad omega-3 rasvahappeid, näiteks linaseemneõli.

-Füüsiline tegevus aitab kiirendada ainevahetust ja seeläbi toetab naha puhastumist.