Kirjuta üles.
Mina isiklikult olen täielik jahupea, aga ma arvan, et sina, kuigi sul on võibolla parem mälu, ei suuda ikka päris kõike vajalikku, meeles pidada, ja pärast on “oiblää”. Minu märkmiku suvaline esmaspäev paljastab järgmist: 1) Intervjuu ära lõpetada 2) Powerpoint esitlus 3) Peokutsed ära saata 4) Füüsika materjal läbi vaadata.

Ausõna, palju parem tunne hakkab.

Loobu ajaraiskajatest. Igaühel omad, aga televiisor ja internet tunduvad neist pahelistest kõige levinumad olevat. Olgem ausad, enamik saateid, mis telekast tuleb, on saast. Ei, sul kohe päris kindlasti ei lähe elus vaja teadmisi sellest, kas Emanueli lapse isa on Miguel või siis et kas baari-Voval on Kariniga ikka mingi teema või mitte. Uudised, “Ärapanija”, “Pealtnägija”, CSI… teleekraanilt nähtavat, millel on natuke rohkem iva sees, on kindlasti veel, aga tee endale ise selgeks, mida sul vaja on. Lõdvestumiseks on miljoneid paremaid võimalusi kui idiootsuste jõllitamine.

Ja siis internet. “Osta endale elu” ütlevad paljud nende kohta, kes tunde runescape’i sõjamaailmas või rate.ee piltidiskooride tõstmise virtuaalsuses veedavad. “Tegele millegi toredamaga,” kõlaks diplomaatilisemalt. Messengeris õhtud otsa “sõpradega” chattimine pole tegelikult samuti kuigi mõttekas. “Mida te passite seal internetis, inimestega näost näkku ei saa suhelda?” ütleb mu isa, ja tal on tegelikult ju jumala õigus.

Kasuta vabu hetki ratsionaalselt. Ühistranspordiga kooli sõites saab kogu koduse töö ära teha. Peatuses bussi oodates õppida võõrkeele sõnu pähe. Koolitundides, mille materjal sul ammu selge on, lugeda kvaliteetajakirjandust (paraku võib tekkida komplikatsioone pedagoogiga, ettevaatust siin).

Rutiinsed toimingud kaelast ära. Tead, kui hea on nii, et sööd kell seitse kõhu täis, pesed hambad ära, paned järgmiseks päevaks vajaminevad asjad kokku, käid duši all ära…ja alles siis hakkad kõige muuga tegelema, et valmis saades unise peaga otse voodisse ronida?

Need on mõned vilunud ajavaesuri näpunäited. Proovige järgi, kas või kord nädalas. Vähemasti minul on neist abi.