Ma ei olnud kummagagi neist paarisuhtes, kuigi üks neist ilmutas märgatavaid külgeloomise märke ja avaldas läbi lillede ka armastust. Kuid ma lihtsalt ei teinud seda märkamagi. Teisesse poisisse ma aga olin kevadeks märkamatult armunud. Suvel, kui lahku läksime, oli see tunne vististi muutunud meeletuseks, sest kirjutasin talle hõõguva armastuskirja. Kui ta ei vastanud, kirjutasin teise ja siis veel ühe ja võib-olla sõnumitena rohkemgi. Ta ei reageerinud ühelegi neist.

Nüüd, sügisel lootsin temaga kohtuda. Käisin kohvikutes ja raamatukogus, kus ikka koos olime käinud, kuid teda polnud. Siis sain kokku tema sõbraga, selle kolmanda poisiga meie sõpruskonnast ja ta andis mulle selle poisi kirja. Ta palus andeks, et oli minus lootusi tekitanud ja tahtmatult enda vastu tundeid provotseerinud, kuid ta ei suuda sellele samaga vastata, sest tal oli kogu aeg oma kodukohast pärit tüdruk olemas, kuid kes välismaal õpib. Nüüdseks oli ka tema leidnud võimaluse välismaal õpinguid jätkata ja peab jumalaga jätma. Ma olin loomulikult šokis, eriti, kui see kirjatooja poiss veel ütles, et ma olevat teda oma tundepuhangutega lämmatanud. Küllap see nii võiski olla.

Nüüd olen kuu aega nutnud, kuigi tajun selle olukorra paratamatust. Kui ma poleks talle armastust avaldanud, oleks mul kindlasti kergem olnud, nagu teiegi olete oma nõuannetes öelnud. Nüüd tunnen nagu mingit seletamatut süümekat, nagu oleksin teinud midagi keelatut või häbiväärset. Mul on palju sõpru, kuid istun kodus ja väldin isegi seda endist sõpra, kellele ma meeldin.

Lugupeetud hingearst! Ma vist ei ootagi mingit abi või ei suudaks seda vastu võtta. Aga te olete väga tabava ütlemisega, kas oleks teil midagi tarka öelda sellisele õnnetule inimesele, kuidas oma katkise hingega edasi minna? Mari, 21.

Dr. Noormann: Kui tabavat ja tarka nõu otsida, peab vist väga kaugele vaatama. Väidetavalt on maailma kõige targem kohtunik - kuningas Saalomon - öelnud ligi 3000 aastat tagasi: kui sa ei saa seda, mida ihaldad, õpi armastama seda, mis sul on. Tänapäevases tähenduses ja sinu mures peaks see olema tõlgendatud selliselt: kui sa ei leia oma armastusele vastuarmastust, õpi armastama seda, kes sind armastab.
Küllap on see väga keeruline - sinu armastatu ju seda ei suutnud või ei saanud. Kas sina suudad? Kui üritad, on see vähemalt üks võimalus oma eluga edasi minna.

Jaga
Kommentaarid