Näiteks pool tundi koju hilinemist võrdub kahe nädala koduarestiga. Olen tema ema ja kasuisaga suhelnud, kuid nende ja neiu vahelistes konfliktides olen alati oma tüdruksõbra eest seisnud, kuid mitte kunagi pole neid halvustanud ega kuidagi ähvardanud või maha teinud. Seetõttu peab neiu ema mind nüüdseks ülbikuks ja kasuisa arvab, et mul on kurjad plaanid neiu suhtes, kuigi pole selleks põhjust andnud, kuna olen tegelikult väga hooliv, südamlik ja truu noormees. Nüüd ei lubata tüdrukul minuga suhelda ja talle anti mõista, et kui sõnadest aru ei saa, siis tehakse kohtutõkend. Küsimus seisnebki selles, kas neiu ema saab tema eest teha kohtutõkendi, kui ta ise selle vastu on ja millised õigused on kasuisal neiu suhtes? Kuidas peaksime probleemidele lähenema ja mida saaksime ette võtta nende suhtes? Ette tänades, A., 19.

Dr Noormann: Ainult õigustest rääkimine tähendaks suhete “nugade” peale viimist. Loomulikult ei saa ema kehtestada mingit tõkendit. Nagu sõnagi ütleb, on kohtutõkend ikkagi kohtu poolt kaalutud põhjustele tuginev kohtulik kohtumistõkend. Kui see vaid ema-isa otsustada oleks, tabaks see saatus väga paljusid noori.

Kuid meie seaduste järgi on alla 16 aastase noore ja tema käitumise eest vastutamine lapsevanemate kohustus. Kuid selle saavutamine on põhiliselt mõjutamine, see omakorda suhtlemise ja suhete teema. Koduarest ja kodus ööbimise nõue pole vabaduse vägivaldne piiramine ja on seega kasvatuses respekteeritav vahend. Selle eiramine alaealise poolt näitab kõige selgemalt perekonna jõuetust ennast kehtestada ja võib suhted ka kaugema tuleviku jaoks parandamatult ära rikkuda.

Sinu senise käitumise viga võib olla selles, et oled püüdnud oma tüdruku ja tema vanemate tülis võtta kohtuniku rolli ja üritanud vanematele “aru pähe panna”, mitte kompromissi otsida. Psühholoogidelegi on see raske, miks arvad sina selleks suuteline olema, pealegi ise “huvitatud isik” olles? Selline käitumine pigem pingestab suhteid kui neid leevendab. Vanemad näevad sinus konkurenti, kes püüab tütart nende mõju alt välja viia ja suhteid nendega kahjustada. Sina võid enda suhteid tüdrukuga kaaludes tõesti tunda, et sulle ei lähe suhted sinu tüdruku vanematega korda. Kuid tüdrukule ja tema vanematele kindlasti.

Näita, et arvestad oma tüdruku perega ja püüa nendega head suhted jalule seada. Teata neile, kui koos välja lähete ja millal tütar koju tuleb. Aita oma tüdrukul tema koduseid kohustusi pere ees täita — näiteks küsi, kas saad kuidagi aidata või mida on vaja poest tuua.

Jaga
Kommentaarid