Patarei Kultuuritolm on interdistsiplinaarne kunsti- ja muusikafestival, mis on toimunud juba viis aastat ja kujunenud oluliseks maamärgiks kohalikul muusika- ja kunstisündmuste maastikul. Kultuuritolm pakub füüsilist kohtumispinda erinevatele kunstidistsipliinidele ja eneseväljendusvormidele. Korraldajate missioon on tutvustada külalistele parimat alternatiivset muusikat ja ootamatuid elamusi kaasaegse interaktiivse kunsti näol. Patarei Kultuuritolm on olnud viljakaks kasvulavaks noortele loojatele.

Kultuuritolm on toimunud Patareis, endise vangla territooriumil, mis loob festivalile müstilise ja sürreaalse atmosfääri, kus vangla kõhe ja kummitav ajalugu sulab kokku merevaate, kuldse liiva ja festivalimeluga. Kõik see kokku teeb Patareist peadpööritavalt atraktiivse linnakeskkonna, kus veeta sisukalt vaba aega, arendada loovust ja läbi loovust arendavate praktikate ümbermõtestada Patarei kui koha tähendust ja ajalugu.

Kultuuritolm oli algselt noorte omaalgatuslik projekt, mis kujunes aja jooksul arvestatavaks linnafestivaliks. Viie toimumisaasta jooksul pole aset leidnud ainsatki vägivaldset vahejuhtumit - vastupidi, paljud festivalikülastajad on avaldanud imestust, et nii erineva publikuga üritus on kulgenud sundimatus atmosfääris ja üksteisemõistmises. Et sel aastal tüli majja tuli, on kahetsusväärne. Ent seda, et ühe festivalikülastaja ja ürituse turvalisuse eest vastutanud turvafirma Dussmann Security töötajate vahel toimunud kähmlus eskaleerus konfliktiks politseiametnikega, ei olnud võimalik ette näha.

Festivali korraldajatel on siiralt kahju toimunu pärast, aga aset leidnud intsident ei sõltunud korraldajatest, kes ei saa garanteerida, et kõik külalised ennast viisakalt üleval peavad. Probleemsete külaliste ohjamise tarvis ongi üritusse kaasatud turvafirma, kes peab kõikvõimalikud konfliktid kiirelt, professionaalselt ja võimalikult valutult lahendama. Nähtavasti ei saanud Dussmann Security töötajad antud ülesannetega hakkama, reageerides füüsilist jõudu rakendades. Muuhulgas võeti kasutusele pipragaas, mille tulemusel tekitati kehalisi vigastusi mitte ainult konflikti osapooltele, vaid ka eemalseisnud pealtvaatajale. Eelpool toodu põhjal näevad korraldajad oma ainukest süüd selles, et palkasid ebapädeva turvaettevõtte. Tänaseks on kõik suhted turvafirmaga Dussmann Security jäädavalt lõpetatud.

Vastuseks Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi väljaütlemisele, et Kultuuritolmul pole kultuuriga mingit pistmist, peab tõdema, et see näitab inimese pinnapealsust ja küündimatust mõista, mis on kultuur. Näib, et abilinnapea jaoks tähendab kultuur eeskätt sporti ja võistlustantsu, mitte aga kaasaegset muusikat ja vaba kunstilist enseväljendust. Inimene, kel puudub pädevus mõista kultuuri väljaspool oma kitsast silmaringi, ei tohiks demokraatlikus riigis omada voli põhjendamatult keelata ürituste korraldamist vaid ühe sõnaga - "sobimatu". Antud juhul tundub, et Klandorf keelas samade korraldajate veetava Patareivi oma isiklikest maitse-eelistustest lähtuvalt. Taoline keeldumine kõigest kaks päeva enne ürituse algust on lubamatu käitumine, mis ei kuulu demokraatliku õigusriigi käitumistavade juurde.

Korraldajad tänavad Kultuuritolmu ja Patareivi külastajaid läbi aegade viisaka ning teineteist arvestava käitumise eest. Vabandame, et pidime muutma tänavuse Patareivi toimumiskohta vaid päev enne üritust 120 kilomeetrit edelasse suvepealinna Pärnusse, sest see oli ainus võimalus meie lubatud üritus ära teha. Täname kõiki osalenuid ja Facebookis eelregistreerunuid mõistva suhtumise eest!