Uurisime öösaali kasutavate tudengite käest, miks nad raamatukogu õhtust saali kasutavad. Nii kommunikatsiooni magistrant Kristiina, animatsiooni õppiv Sander kui ka meditsiinitudeng Krete rõhutasid töist ja vaikset keskkonda, kus on hea keskenduda. “Samuti tunnen, et ma olen raamatukogus välja lülitatud sotsiaalmeediast ja ülejäänud suhtluskanalitest. Näiteks ei vasta ma kõnedele, sest minu hinnangul on raamatukogus telefoniga kõnelemine suhteliselt nõme lüke,” lisab Kristiina.

Öösaalis käivad tudengid peamiselt seetõttu, et päevasel ajal toimub ülikoolis õppetöö ja siis on palju tegemist. Raamatukogu statistika põhjal külastatakse öösaali iga päev, kuid väga selget teenuse kasutamise suurenemist on märgata kevadel lõputööde esitamise ja eksamisessiooni alguse eel. Kõik meiega rääkinud tudengid käivad öösaalis keskmiselt kolm kuni viis korda nädalas.

Loomulikult on tudengitel ka alternatiive, kus õhtuti õppida, kuid öösaali eeliseks vaikse õhkkonna kõrval on kindlasti riiulitelt vabalt kättesaadav kirjandus. “Saaksin olla ka üürikorteris, kuid õppetöös kasutan palju erinevaid raamatuid ja kergem on neid raamatukogus lugeda kui koju laenutada,” tõdeb Krete.

Animatsiooni tudeng Sander nentis samuti, et tema kasutab pigem paberraamatuid, kuigi mõned üksikud korrad on siiski ka üht-teist andmebaasidest otsinud. Psühholoogiatudeng Ivar seevastu eelistab just töötada raamatukogus enda või kohapealse arvutiga, vajadusel prindib materjalid välja.

TLÜ Akadeemiline Raamatukogu ja öösaal asuvad kesklinnas ning seda kiidavad ka üliõpilased, kes toovad ennekõike välja hea transpordiühenduse ja toidupoe läheduse. Siinkohal olgu mainitud, et samal põhimõttel töötav õhtune saal asub ka TLÜ linnakus, mida enamik meiega vestelnud üliõpilased samuti kasutavad – lihtsalt sel konkreetsel korral juhtusid nad olema raamatukogu peamajas.

Kristiina sõnul on aga tudengil üsna minimaalsed soovid: “Ma arvan, et ühel tudengil on suhteliselt tagasihoidlikud nõudmised ning kui tal on laud, mugav tool, kontakt, kus oma seadmeid laadida, vaikne tuba, võimalus sokis ringi käia ja kohvi juua, šokolaadi süüa, võib igati rahul olla!”

TLÜ Akadeemilise Raamatukogu öösaali on oodatud kasutama kõik, kes soovivad õppe- ja teadustööd teha vaikses ruumis. Näiteks käivad siin lisaks TLÜ liikmeskonnale ka Estonian Business Schooli, Tallinna Tehnikaülikooli, Tartu Ülikooli ja Eesti Kunstiakadeemia üliõpilased, sealhulgas välistudengid.

Peale tudengite on see hinnatud töökeskkond õppejõudude ja teadustöötajate seas. Tegu on lugejasõbraliku ruumiga, kus on ühelt poolt avarust ja teisest küljest palju sopikesi. Öösaali teenus on avatud septembrist maini, saali pääsevad TLÜ Akadeemilise Raamatukogu lugejad oma ID-kaardiga.

Lõppu soovis Kristiina lisada mõttetera kõigile tudengitele: “Muretaigen kerkib ise, rõõmurulli tuleb endal küpsetada. Raamatukogus küpseb ta alati natuke kiiremini ja kuldsemaks!”

Jaga
Kommentaarid