1. Tööandjad palkavad suhtumist! Oskusi saab õpetada, aga töötahet, pingetaluvust ja kohusetundlikkust saad arendada juba varem koolis ja hobiringides.

2. Õpi tundma oma võimekust! Kasulik on osaleda tegevustes, mis aitavad sul üles leida enda tugevused ja oskused ning mis toetavad nende rakendamist.

3. Uuri erinevaid noorte programme ja leia endale sobivaim. Noortele suunatud programmidel on erinev lähenemine, aga nende ühine eesmärk on leida igale noorele sobivad vahendid toimetulekuks.

4. Oluline on osata sõnastada oma mitteformaalset kogemust (hobiringides osalemine, vabatahtlik tegevus jne)! See annab sulle konkurentsieelise ihaldatud töökoha saamisel. Kui sa pole kindel, kas sinu senised tegevused on üleskirjutamist väärt, küsi nõu vanematelt, õpetajatelt või karjäärinõustajatelt.

5. Anna oma unistustest ja eesmärkidest teada! Kui CV-sse pole midagi kirjutada, kirjuta oma unistustest, mis panevad silma särama ja kuhu tahaksid edasi areneda. Vajadusel küsi nõu!

6. Usalda enda sisetunnet! Sinu perekond võib tööle minemisse erinevalt suhtuda ja nõu on alati hea küsida, kuid tasub meeles pidada, et tööl käiakse iseseisvalt.

7. Sinu stardiplats on sinu enda valida! Kas tekitad oma võimalused endale ise või programmide toel, kumb variant sulle rohkem sobib, kuid üha enam tööandjaid oskab hinnata sinu pingutusi ja on valmis samaga vastama!

8. Kes teeb, sel juhtub! Ole julge katsetama ja proovima. Kui üks asi ei sobi, saad edasi liikuda järgmise juurde ja nii jõuad lähemale sellele, mis sulle päriselt meeldib.

Ja lisaks 2 mõtet, mida meeles pidada, kui tead juba kindlalt, et tahad järgmisena oma esimesele töökohale kandideerida:

1. Kui töötaja on hea ja tahab teha, siis on ka tööandja valmis pingutama, et teda tööl hoida! On olemas mitmeid tööandjaid, kes on väga hea tunnetusega inimeste osas ja valmis pingutama selle nimel, et töö, töökoht ja töötaja hästi kokku sobiksid.

2. Tunne seadusi! On mitmeid erinevusi kuni 18-aastaste ja üle 18-aastaste noorte tööle võtmisel.

Soovitused ja mõtted on välja öelnud Arvamusfestivali noortealal „Kust algab noorte stardiplats?“ arutelus kaasa löönud Riigikogu liige ja Madis Milling, Euroopa Parlamendi liige Marju Lauristin, Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja Sirli Kriisa, ENTK esindaja Liisi Noode, SA Õpilasmalev esindaja Ott Väli, noori toetava programmi Tugila esindaja Heidi Paabort, ettevõtte OÜ Vaidawood personalijuht Tiiu Pirsko, SA OK Arenduskeskusest STEP-programmi arendusjuht Mihkel Velström.