Alias
on tõenäoliselt üks praeguse aja populaarsemaid lauamänge. Tegemist on sõnaseletusmänguga, kus paaridesse jagatud osalejad seletavad üksteisele minuti jooksul sõnu, mis on ära toodud mängukaartidel. Üks paariline seletab sõnu, teine arvab. Kaartidel esineb kõiksugu keerulisi, tobedaid ja üsna spetsiifilisi termineid, nii et äraarvamisest kujuneb enamasti hasartne, segadust tekitav ja väga lõbus meelelahutus. Nii palju sõnu kui paar minuti jooksul ära arvab, saab ta ka mänguplatsil edasi liikuda. Ning muidugi mõista on võitjaks see paar, kes esimesena lõpuruudule jõuab.

Imago mängimine kujuneb kahtlemata vähemalt sama lõbusaks ettevõtmiseks. Mäng koosneb mängulauast, kuhu kirjutatakse kuue inimese nimed (enamasti on need mängijad) ja kaardipakist ning eeldab vähemalt 4-5 osavõtjat. Kaartidel on kirjas küsimused a la: “Kui … oleks loodusõnnetus, siis milline?” ning toodud 6 vastusevarianti. Mängijate ülesandeks on kõigepealt täringuid visates otsustada, kelle nimi mängulaualt pannakse kaardil oleva küsimuse punktiiri asemele, ning jõuda siis iseseisvalt võimalikult üksmeelsele otsusele. Kui kuuest mängijast neli arvab üksmeelselt, et valitud mängija, nt Toomas, oleks loodusõnnetusena tõenäoliselt orkaan, saavad nemad võimaluse mänguplatsil ruudukese võrra edasi liikuda. Otsustav ei ole siinkohal mitte Toomase, vaid enamuse arvamus. Ning võidab taaskord see, kes esimesena lõppu jõuab. Kaartidel esinevad enamasti täiesti jaburad küsimused, mis garanteerivad, et õhtu Imago seltsis saab olema igati lõbus ajaveetmine.

Monopol on tegelikult aastakümneid vana mäng, mis on tänastel poelettidel müügil lihtsalt uues kuues. See on majandusmäng, kus mängijate ülesandeks on omandada mänguraha eest mängulaual olevad tänavad/krundid, ning arendada neist nii tulutoovad ettevõtted, et teenida ise võimalikult suurt kasumit ja viia teised mängijad pankrotti. Mängijal, kes on ostnud endale krundi, on võimalus ehitada sinna peale maja või hotell. Kui krundile satub mõni muu mängija, on omanikul õigus selle eest renti nõuda. Mängu võlu seisnebki oskuses õigel ajal vara osta ning müüa, et saada ise võimalikult rikkaks ja viia teised rentide nõudmisega pankrotti. See, kes seda suudab, ongi mängu võitja.

Labürint on lauamäng, mis nõuab eelkõige loogilist mõtlemist ja tähelepanuvõimet. Mängulaud koosneb ruudukestest, mille oskuslikul kokkupanekul on võimalik moodustada labürinte. Mõnedele ruutudele on joonistatud sümbolid. Mängu algul tõmbab mängija endale loosiga kaardi, millel on üks sümbolitest. Iga mängija ülesandeks on jõuda sümbolini labürindi kaudu, mille moodustamiseks peab ta igal mängukorral ühe lisaruudu külje pealt mängulauale lükkama, nii et nihkub edasi kogu ruutude rida. Teisest otsast tuleb nüüd välja uus lisaruut, mida kasutab järgmine mängija. Võitjaks osutub see, kes suudab moodustada kõige kiiremini labürindi oma sümbolini. Tihti jõutakse võiduni teiste labürinte sassi ajades või lihtsalt segadust külvates. Võimalusi on arvukalt.

Mõnusat mängimist!