Durhami ülikooli teadlased pakuvad, et mõned laulud jäävad meid kummitama eelkõige oma meloodilise sisu tõttu.

Sellistel lugudel on küllaltki kiire tempo ja tavapärane meloodiakujund, mis on ebatavaliste intervallide ja kordustega. Nii nagu seda on Deep Purple'i loo "Smoke On The Water" algus või Lady Gaga loo "Bad Romance" refrään. Tuleb tuttav ette?

Uuringute kohaselt kogeb umbes 90 protsenti inimestest iga nädal seda, et mingi laul kummitab. Tavaliselt kumiseb mõni lugu peas sel hetkel, kui aju ei tegele mõtlemisega. Näiteks siis, kui oled duši all, jalutad või majapidamistöid.

Mis puutub temposse, siis tavaliselt kummitavad lood, mis on kiire tempoga ja rütmikad. Näiteks on uuringud leidnud, et jooksmiseks või trenniks mõeldud esitusloendis olevad muusikapalad viivad sportlased seisundisse, kus nende keha töötab justkui autopiloodil.

Tüüpilises jooksmiseks või treenimiseks mõeldud esitusloendis on tavaliselt lood, millest esimesed on soojendavat laadi. Järgmised on aga tempokad, kiiremad ja rütmilised. Esitusloendi lõpus on lood, mis soodustavad puhkamist ja treeningu lõpetamist.

Sellised lood kipuvad samuti kummitama jääma, sest need on intensiivsed ja ebatavaliste intervallidega.

Üksteisele järgnevad helikõrgused määravad, kas lugu jääb kummitama või mitte. Sellised lood on struktuurilt lihtsad, aga nendes on rütmiline muster. Näiteks ingliskeelse lastesalmike "Twinke, Twinke, Little Star" helikõrgus tõuseb ja siis jälle langeb ning tõuseb taas. Seetõttu on seda lihtne meelde jätta ja tõenäoliselt jääb see kummitama.

Sama võib märgata näiteks Maroon 5 loo "Moves Like Jagger" puhul.

Tüüpiline lugu, mis jääb kummitama, on intervallide poolest tavapäratu. See erineb tüüpilise popmuusika loo rütmist ja seetõttu jääb see paremini meelde. Näiteks lugu "My Sharona" on samuti hea näide.

Uurijad tegid internetiküsitluse, millele vastas 3 000 inimest. Küsiti, millised on kõige tüüpilisemad lood, mis neid kummitama on jäänud. Enim hääli kogusid järgmised lood:

Bad Romance - Lady Gaga

Can't Get You Out Of My Head - Kylie Minogue

Don't Stop Believing - Journey

Somebody That I Used To Know - Gotye

Moves Like Jagger - Maroon 5

California Gurls - Katy Perry

Bohemian Rhapsody - Queen

Alejandro - Lady Gaga

Poker Face - Lady Gaga

Mida teha, kui lugu kummitab. Kuidas sellest lahti saada?

2015. aastal avaldatud uuring pakub, et sellises olukorras aitab närimiskummi närimine. Uuringus osalejatega tehti erinevaid katseid ja suurem osa inimesi ütles, et nad said probleemist lahti, kui närisid nätsu.

Teadlased oletavad, et kuna närimiskummi närides teeb meie suu teisi liigutusi, siis muutub meie võime kujutada ette mingit muusikat.

Allikas:medicaldaily.com