Kogu perele elamusterohket vaatemängu pakkuva jääetenduse kallal töötanud kostüümikunstniku Scott Lane’i sõnul püüti show loomise protsessi jooksul taasluua Disney joonisfilmide muinasjutuline maailm võimalikult täpselt — nii nagu on lapsed seda kinolinal näinud. “Oleme veetnud palju aega ihudes igat detaili, et saada jääl uisutavad ja näitlevad tegelaskujud nii täpseks ja reaalseks, kui üldse võimalik on, kasutades erinevaid materjale, isegi selliseid mida reeglina kostüümide valmistamisel ei kasutata,” ütles Lane ning lisas, et näiteks filmist “Lelulugu 3” tuntud tegelaskujude mõndade kostüümide pealispinnad on plastikust. “Eesmärgiks oli saavutada piisavalt kõva ja läikiv välimus. Selleks pidime leidma õige kanga ja materjalid, mis aitaksid kostüümidel mänguasja moodi välja näha — plastik, puit ja metall. Mänguasjad on ju füüsilised esemed, mida iga laps teab ja mõistab, seega ka jääetendust vaadates peab tal õige mulje tekkima.”

“Enne tööle asumist vaatasin üle kõik pildid filmi “Lelulugu” tegelastest ning seejärel, selle asemel, et teha tavalisi käsitsi maalitud viimistlusi, otsustasin teha neid pabernukkude näol. Minu jaoks oli saadaval terve hiigelsuur visandite raamat, seega tegin kõik visandid paberist ja hoidsin neid mänguasjamaailma iseloomujoonte juures. Hiljem, kui teostamiseks läks, tegime lihtsalt kõik suuremas mõõdus, kui need nii-öelda joonisfilmilikul ja mänguasjalikul tasandil on,” seletas ta.

Kõige raskem osa kostüümide loomise ja valmistamise juures oli Scott’i kinnitusel muuta need jääl kantavaks. “Suurimaks väljakutseks oli võimaldada etenduses osalevatel artistidel kostüümidega jääl uisutada nii, et nad selliste materjalide juures ennast ka liigutada saaksid. Pidime arvestama asjaoluga, et nad on esialgu sportlased ja alles siis esinejad, kellel peab olema võimalik hüpata ja ka keerutada. Seega pidime suutma teha kostüümid selliselt, et need ei takistaks artistide kauaõpitud ametialaseid oskusi,” seletas Scott Lane, kelle sõnul on erinevaid viise, kuidas sellist tööd ellu viia. “Tegime käsitsi värvitud kangaid ja harilikult värvitud detaile. Kostüümide loomisel kasutati erinevat tüüpi kangaid — stretškangastest lükra, kunstnaha ja elastaanini. Palju on kasutatud ka erinevaid polüestri versioone — stretšpolüester, pikeeriie ja gabardiin. Polüester on ühtlasi parim kangas, millele saab peale trükkida, kuna kasutame ka siiditrükki. Lisaks on kostüümides kasutusel veel polster ja microfiber-kangas.”

VAATA PILTE KOSTÜÜMIDEST:


Scott Lane on tunnistanud, et paljude laste lemmiktegelaste kostüüme disainida oli tema jaoks peale suure väljakutse ka tõeliseks naudinguks. “Näiteks võtame Ken’i. Tal on selles jääetenduses üks väga vinge moeshowga sarnane etteaste, kus ta teeb kiireid kostüümivahetusi ning tuleb taas jääle, uisutades erinevate muusikalugude järgi. Seljas on tal Kung Fu võistluskostüüm, disko-smoking tuhandete võltsteemantidega, 80ndate boombox ajastu stiilis traksidega metsikud püksid ja siiditrükis logoga t-särk. Ta kannab väga palju naljakaid kostüüme, mis põhinevad joonisfilmides nähtul. Üks tema parimatest, mis ühtlasi ka publiku vaieldamatu lemmik, on leopardimustriga särk ja türkiissinised lühikesed püksid koos kaelarätiga. Nähes seda kostüümi, küsib iga pealtvaataja “Tõesti, Ken? Selle valisidki endale riietuseks?””, muheles Scott Lane. “Rohelise Armee Meeste kostüümideks kasutatakse kangast, mis on sama materjal, millest jalgpalli vormiriietuse püksid on tehtud. See pole päris elastaan ja ei ole ka polüester, aga sellel on mõnusalt tihke raskus ja hea läige. Seega, kui valgus kangale peale paistab, aitab ta jätta rohkem plastiku muljet ja see omakorda jätab mulje nagu oleks tegu päris väikeste rohelise armee mängusõduritega. Ja kes ei tahaks olla Buzz Valgusaasta? Ma ise tahaks ka sellisel moel lennata ja hüpata. Ta on hea kutt, hea sitke kutt.”

“Tinker Bell” joonisfilmi haldjate kostüümide kallal töötas Disney On Ice jääetenduses kostüümikunstnik Cynthia Nordstrom, kelle sõnul on disainida kostüüme jääshow ja lavashow jaoks kaks täiesti erinevat asja. “Uisutajate poolt sooritatavad ülestõstmised ja saltod, mis kõik toimuvad suurel kiirusel, on täiesti uus maastik minu jaoks. Kostüümide materjal on sarnane sellele, mida kasutaksin ka nii-öelda tavalises etenduses, kus on palju tantsimist ja liikumist, kuid jääshow lisab kindlasti veel ühe säraandva osa juurde. See nõuab ka kõvasti rohkem vilumust, kui sul on uisk jala küljes,” ütles Nordstrom. “Haldjad olid mulle päris korralikuks pähkliks, sest nad on kõik nii loomulikud ja näitavad oma sisemist ilu ja sära. Mõtlesin, et kuidas ma üldse saan panna nad seestpoolt väljapoole särama. Kõik põhines sellel, et võtta lihtsaid ja äratuntavaid elemente ja kujusid joonisfilmist, koondada need kangaks ja luua neist rõivaese. Näiteks, filmis on haldjate püksteks tammelehed, kleidiks aga tulbi ja roosi kroonlehed. Mul tuligi disainida seelik, mis näeks välja nagu tulp, vest, mis oleks roosi kroonlehest ja tuunika, mis näeks välja nagu üks suur roheline leht,” lisas Cynthia Nordstrom.

7. — 9. veebruarini saab publik Saku Suurhallis korraga nautida lemmiktegelasi mitmetest Disney/Pixar joonisfilmidest, sest Disney On Ice jääetendus tõmbab endaga lummavasse seiklusesse koguni nelja maagilisse paika. Muinasjutuline jääretk viib pealtvaatajad “Autode” võidusõidumaailma, kus jääle kihutavad elusuuruses autod, kutsub külastama Andy magamistuba, et kohtuda seal “Leluloo 3” tegelastega, rõõmustab pealtvaatajaid veealuse reisiga “Väikese Merineitsi” Ariel’i juurde ja sealt edasi müstilisse Haldjaorgu armastatud haldja Tinker Bell’i juurde. Jääle hüppavad ka Miki- ja Minni-Hiir isiklikult, kes koos part Donald’i ja koer Goofy’ga näitavad jääl muljetavaldavaid oskusi, omades igaüks enda unikaalset stiili uisutamises ja liikumises.

Fantaasiamaailmades on ühendatud uisutamine, tants, sportvõimlemine ja näitlemine. Kõik see lisab showle energiat ja põnevust ning kaunistab meeldejäävaid ja tuttavaid filmistseene jääetenduse eripäraga.

Kogu perele elamusterohket vaatemängu pakkuv Disney On Ice annab Tallinnas viis etendust. Ühte etendust mahub vaatama vaid 3500 inimest, sest jää katab kogu Saku Suurhalli põranda, mis tagab suurepärase vaate ning võimaldab nautida maailmakuulsat jääetendust kõikidelt istekohtadelt.